Wolf: een knapperd met een knapzakje

 

Ras: Kruising middelgroot
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 15-12-2017
Gecastreerd nee
Kan met andere dieren: nee/zie info

Bijzonderheden:

UPDATE 19 maart 2023: kijk nou wat knap!

 

UPDATE december 2022: Wolfje mocht maandag 28 november ook mee speuren! En wow, wat deed ze het goed. Op relatief korte afstand van de andere asielhonden zonder uitvallen en als ze aan het werk was, was ze aan het werk. Neusje aan, ze ging er voor. Voertjes aannemen werd gewoon op veilige afstand gedaan. Zo bleef iedereen veilig en de stemming goedgemutst. Kortom, we zijn trots op ons wolvekind.

UPDATE: wauw! kijk nou toch eens, Wolfje samen met Spiros aan de wandel. Eigenlijk vond ze het prima, alleen als hij wat te intiem wilde snuffelen trok ze een fronsje wat Spiros ook prima accepteerde. En nee, dit betekent niet dat ze ineens sociaal met andere honden is geworden maar samen met een stabiele reu zou tot de mogelijkheden kunnen behoren…

Wolf of Wolfje zoals ze inmiddels liefkozend word genoemd is een plaatje om te zien maar… we hebben een verhaal te vertellen dus ga maar even rustig zitten als u geïnteresseerd bent. Het is een teefje met geboortedatum: 15-12-2017, iets met een herdertje ofzo. Oorspronkelijk komt ze uit Bulgarije, als jonge hond van 6 maanden leeftijd naar Nederland gekomen. Ook toen al was het geen dappere dodo maar in een gastgezin ging het best aardig en ze werd gekozen door een vriendelijk manspersoon. Ze heeft zelfs nog de puppycursus gedaan, zo knap. Bij de meneer is later een mevrouw gekomen, een verhuizing en welja, ook 2 andere honden. Voor eigen mensen is Wolfje lief, tenminste als ze vertrouwen heeft en zich veilig voelt.

Hier komt dus een duidelijke maar aan… In de loop van de jaren door allerlei factoren is haar angst niet minder geworden maar juist toegenomen. Ze heeft geleerd dat uitvallen ‘helpt’ om wat ze eng vindt op afstand te houden. Een strategie dat Wolfje tot in de puntjes is gaan beheersen. En niet alleen uitvallen, ze bijt ook. De reden voor haar komst in het asiel is de bekende druppel. Bij Wolfje en bij haar baasjes. Er was een vechtpartij met een van de eigen honden en de jong volwassene in huis werd gebeten na spel. Zo is ze in het asiel gekomen, geen ideale situatie. Allemaal onbekende mensen, andere honden relatief dichtbij, het stressniveau steeg tot grote hoogte. Na een moeilijke eerste week is besloten om medicatie in te zetten, Zylkène, in de hoop de angst wat te verminderen zodat we contact konden maken. Let op, er zitten nadelen aan de inzet van dergelijke middelen, doe dit altijd in overleg met een gedragsdeskundige! Het wonder geschiede, we mochten haar voorzichtig aanlijnen en uitlaten en inmiddels kan ze ook op de speelweide. N.B. inmiddels functioneert ze goed zonder medicatie.

Samen met andere honden? Nee. Samen met katten? Nee. Een gezin met kinderen? Eh nee. Eigenlijk zijn we op zoek naar die speld in de hooiberg. Iemand met een rustige woonruimte zonder druk sociaal leven en met een tuin zodat ze de eerste weken gewoon mag zijn. Niet verplicht wandelen of contact maken, geen druk tot dingen die ze niet aankan. Aandachtspuntje is Wolfjes duidelijk aanwezige voernijd. Kom niet aan wat zij als eetbaar beschouwt, ze is snel en duidelijk. Qua gehoorzaamheid kunnen we melden dat het zit commando goed opgevolgd wordt. Los van de lijn is ook echt los vindt Wolfje, ze gaat dan volledig haar eigen ding doen en komt niet meer terug. Niet handig, temeer omdat ze achter eenden en vogels aanjaagt of eigenlijk is stropen een betere woordkeus. Als ze kans zou krijgen loopt het niet goed af met de eend, meerkoet. Wolfje heeft weinig met speeltjes en doet niet aan apporteren maar ze speelt wel op haar manier: wegrennen, terugkomen, zachtjes blaffen en een nipje waarna het spel opnieuw begint. Dit laat ze alleen zien in een veilige omgeving.

Om schade bij anderen te voorkomen werd de muilkorf ingezet, dit vindt ze niet leuk en ze is ook best behendig om het af te krijgen. Ondanks dat haar Nederlandse leven bij een manspersoon is begonnen vindt ze mannen in principe enger dan vrouwen. Voor Wolfje is het heel belangrijk om voldoende kennis van gedrag te hebben plus ervaring met moeilijke honden. Een uitgebreide kennismaking maakt deel uit van de plaatsingsprocedure. Bent u die speld in de hooiberg? Brengt u licht in het leven van Wolfje en geeft u haar veiligheid en vertrouwen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie; u bent welkom. Let op, we werken alleen op afspraak.