Wat we doen

4.-Wenda-2-225x300Wat is Dierentehuis ‘t Schuthok? Wat doen ze daar eigenlijk?

Jaarlijks worden vele honden en katten en konijnen opgevangen die een warm, tijdelijk onderdak nodig hebben. Daarbij is het doel het vinden van een liefdevol thuis bij nieuwe baasjes. Dierentehuis ‘t Schuthok heeft hiervoor een asielfunctie, maar ook pension is mogelijk. Het verschil is dat in het asiel zwerf- en afstandsdieren worden opgevangen in afwachting van herplaatsing, terwijl het pension de mogelijkheid biedt van opvang tijdens vakantie of in geval van ziekte van de eigenaar.

‘t Schuthok op de huidige locatie werd in 1977/1978 gebouwd en op 2 september 1978 officieel in gebruik genomen.

Wat zijn afstandsdieren?
Het woord zegt het eigenlijk al: een dier waar afstand van wordt gedaan. De redenen daarvoor kunnen zeer verschillend zijn. Het is niet waar dat een dierenasiel alleen maar de “probleemgevallen” krijgt. Die zijn er wel en blijven soms ook wat langer zitten, maar wat voor de één een (te) groot probleem lijkt, kan voor de ander een kleinigheid zijn. Of het nu gaat om verhuizing, werk, allergie, te weinig tijd, een verkeerde match of (heel vaak) onkunde, veelal wordt het dier onterecht als schuldige wordt aangemerkt.

Bij het afstand doen wordt zoveel mogelijk informatie gevraagd over het gedrag en de gewoonten van het dier. Daarbij is het belangrijk dat de eigenaar alles zo eerlijk mogelijk verteld om misverstanden te voorkomen bij herplaatsing. Voor een afstandsdier zijn een geldige enting, chip en gezondheidsverklaring verplicht. Katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Voor kittens gelden afwijkende voorwaarden. Een bijdrage in de onkosten is verplicht (afstandsgeld).

Wat zijn zwerfdieren?
Ieder dier dat binnenkomt zonder dat de eigenaar bekend is, is een zwerfdier. Via Amivedi en/of chipgegevens kan meestal het baasje snel worden opgespoord. Maar als het dier niet opgegeven is als vermist en/of niet gechipt is, blijft hier dier in opvang voor 14 dagen. Na 14 dagen als de eigenaar zich niet heeft gemeld kan het dier herplaatst worden. Zwerfdieren komen via de dierenambulance in het asiel of door particulieren na telefonisch contact. De vinder moet dan wel een formulier ondertekenen, waarin hij of zij verklaart geen eigenaar te zijn van het dier.

Het doel is herplaatsing….
Het dierenasiel is open voor iedereen die belangstelling heeft. Potientiële baasjes wordt gevraagd welke verwachtingen er zijn ten opzichte van het nieuwe huisdier. Moet de hond of kat bij andere huisdieren kunnen? Zijn er kinderen in het gezin waar het dier bij moet passen? Voor honden: werkt men buitenshuis en hoe lang moet de hond alleen kunnen zijn? Met deze informatie wordt bekeken welke dieren een goede match zouden kunnen zijn. Altijd wordt zoveel mogelijk informatie van de plus en minder pluspunten verteld. Soms is niet veel bekend en moet worden afgegaan op eigen waarnemingen, observaties en bij de honden de bevindingen tijdens de gedragstest. Bij alles staat voorop dat mens en dier goed bij elkaar passen, een match made in heaven.

Natuurlijk zou het mooi zijn om elk dier zo snel mogelijk te plaatsen. Maar het is niet zo, dat iedereen zomaar een dier meekrijgt. Soms moeten we nee zeggen omdat het dier van keuze niet past bij de omstandigheden, bij de baasjes die het moeten begeleiden. Dat kan moeilijk zijn, maar ook daarin hebben wij een verantwoordelijkheid. Naar het dier maar zeker ook naar de mensen en in bredere zin naar de maatschappij.

Honden en katten in een asiel zijn niet per definitie zielig. Een aantal heeft tijd nodig om aan een nieuwe situatie te wennen, maar al gauw zullen ze hun plekje vinden. Wanneer dieren in hun oude omgeving niet meer gewenst zijn, betekent herplaatsing door het asiel een nieuwe kans op geluk!

Kittens
Dierenasiel ’t Schuthok brengt zwangere poezen, poezen met kittens en/of weeskittens die binnenkomen onder in gastgezinnen. Daar krijgen ze veel aandacht, goede verzorging en een doordachte socialisatie. Zijn de kleintjes zo’n 8 weken leeftijd, komen ze samen met mamapoes terug in het asiel waar ze worden ingeënt, gechipt, ontvlooid en ontwormd, klaar voor plaatsing. Bij plaatsing krijgt de het nieuwe baasje een waardebon ter waarde van 10 euro voor een katertje of 20 euro voor een poesje als bijdrage in de kosten voor castratie/sterilisatie. Hiertoe is men verplicht zoals in de voorwaarden vermeld staat. Er zijn immers al zoveel katten zonder baasje, zonder goed thuis….

Na plaatsing
Na plaatsing is ‘t Schuthok altijd bereikbaar voor informatie of hulp!

Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers kunnen we al dat werk niet doen. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend; er wordt op u gerekend. Voor meer informatie, klik hier.

Euthanasie
Een onderwerp waarover hardnekkige vooroordelen bestaan is euthanasie, het inslapen van dieren. Euthanasie komt alleen ter sprake als:
* een hond niet verantwoord te herplaatsen is vanwege agressie of onvoorspelbaar gedrag. Hiervoor wordt altijd het oordeel van een deskundig onafhankelijk persoon gevraagd.
* een dier wegens ziekte of trauma veel pijn heeft en herstel uitgesloten is. Die beoordeling is in handen van de dierenarts.

Voorwaarden
Actuele informatie over voorwaarden, tarieven en regels voor plaatsing en afstand kunt u vinden op deze website.

Alle dieren in het asiel zijn geënt, gechipt en alle katten zijn gecastreerd en/of gesteriliseerd.