Het woord zegt het al: dieren waar afstand van wordt gedaan. De redenen kunnen heel erg verschillend zijn. Het is beslist niet waar dat een asiel alleen maar de “probleemgevallen” krijgt. Die zijn er wel en soms blijven ze ook langer zitten, maar wat voor de één een onoverkomelijk probleem lijkt, kan voor de ander een kleinigheid zijn. Een afstandsdier is meestal slachtoffer van de situatie: verhuizing, werk, allergie, te weinig tijd en heel vaak onkunde, waardoor misverstanden in de communicatie voor problemen kunnen zorgen.
Tijdens het afstand doen wordt samen met de eigenaar een vragenlijst ingevuld om op die manier zoveel mogelijk informatie van het dier vast te leggen. Het is belangrijk dat alles zo eerlijk mogelijk wordt verteld om misverstanden te voorkomen bij herplaatsing. Een afstandsdier moet een geldige enting hebben (niet langer dan 11 maanden geleden), gechipt zijn en een geldige gezondheidsverklaring hebben. Voor katten is eveneens een voorwaarde dat het dier gecastreerd is (gesteriliseerd). Als bijdrage in de verzorgingskosten is afstandsgeld verschuldigd. Zie tarieven.
Na ondertekening van het afstandsformulier en inname van het dier is de procedure dat een dier de tijd krijgt om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en alle nieuwe gezichten. Leuke foto’s worden gemaakt voor een stukje op de schuthoksite en www.ikzoekbaas.nl en bij honden wordt na enkele dagen de gedragstest afgenomen. Samen met de ervaringen van de medewerkers en vrijwilligers ontstaat een goed beeld van het gedrag en de persoonlijkheid zodat we op zoek kunnen gaan naar het juiste baasje of bazinnetje voor de perfecte match.