Historie

historie 1Dierentehuis ‘t Schuthok is al jaren een begrip in Den Helder en omgeving. Met internet weten ook mensen van ver(der) weg ons te vinden. Bovenstaande foto laten zien hoe het is anno 2013, maar hoe is het zo gekomen? Laten we bij het begin beginnen.

In de algemene vergadering van 29 december 1976 Dierenbescherming afdeling Den Helder werd het besluit genomen tot de oprichting van een aparte stichting ten behoeve van het dierenasiel. Op 14 oktober 1977 zag Stichting Dierentehuis Den Helder en Omstreken het levenslicht. Doel van de stichting is het opnemen, in bewaring houden en herplaatsen van dieren en alles wat daarmee in verband staat of daartoe dient.
In het verleden werden honden en katten opgevangen in een oud gebouwtje op het terrein aan de overkant van het huidige asiel. Een pandje dat geen naam had en dringend aan vervanging toe was. Op 4 oktober (dierendag!) 1977 was het zover: de eerste paal ging de grond in.

historie 2In het verleden werden honden en katten opgevangen in een oud gebouwtje op het terrein aan de overkant van het huidige asiel. Een pandje dat geen naam had en dringend aan vervanging toe was. Op 4 oktober (dierendag!) 1977 was het zover: de eerste paal ging de grond in.

krant-Schuthok-023-284x300

Op 25 januari 1978 tijdens een officieel moment werd de eerste steen gelegd. De bouw vorderde gestaag en het hoogste punt werd op 21-03-1978 bereikt.
foto-Schuthok-604-298x300

Voor een passende naam werd een prijsvraag uitgeschreven. Een van de inzenders was mevrouw C.H. Oortgijsen die de naam ‘t Schuthok voorstelde. Ze schreef hierover het volgende:

“‘t Schuthok was de eerste, zij het primitieve vorm van een asiel. Niet meer dan een omheinde ruimte, een stukje weiland, voor een deel ook van boven dicht met planken. Als een soort nachthok waarin gevonden en zwervende dieren door de vinder konden worden gebracht om door de eigenaar weer te kunnen worden afgehaald. Het oude Schuthok bevond zich rechts van de Middenweg-Strowegverbinding naar de latere Donkere Duinen en was er nog in gebruik in de jaren 1926/1927.”

Bij de officiële opening op 2 september 1978 bleek mevrouw Oortgijsen de winnaar en daarmee naamgever van het dierenasiel.

74247_145284875619476_1715507379_n-201x300

In de loop der jaren is er het nodige aangepast en veranderd. Meer dieren in opvang (vooral katten), dus meer ruimte nodig. De kattenkamers kregen uitbouw met kattentuinen en er kwam speciale quarantaineruimte voor (zieke) katten:

      Bron: Helderse Courant, 28-09-1992

 

 

 

 

 

 

Nu is het de hoogste tijd dat de buitenkennels van de honden nieuwe vloeren krijgen. 35 Jaar hondenpootjes, elke dag schoonmaken en urine/ontlasting opvangen heeft z’n sporen nagelaten. Probleem is het financiele gedeelte. Nu de gemeente behoorlijk bezuinigt op vergoeding en subsidie is het voor ons als dierenasiel onmogelijk om groot onderhoud zelf te financieren.

Wat zou het fantastisch zijn als in september het jubilieumfeest gevierd kan worden met de mededeling dat het geld binnen is om alle buitenkennelvloeren van een fris jasje te voorzien? Helpt u mee om de hondjes er weer keurig bij te laten zitten? Volg ons op facebook en via deze site; binnenkort meer informatie.

Maandag 2 september 2013 is het precies 35 jaar geleden dat Dierentehuis ‘t Schuthok werd geopend; HOOGSTE TIJD VOOR EEN FEESTJE!!