Nike: zonder gluten wie is er niet groot mee geworden?!

 

Ras: Kruising groot (Ierse Wolfshond en…)
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 20-11-2020
Gecastreerd nee zie info
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

UPDATE 23-07-2023: zoals ze dat zeggen gaat het gezien de omstandigheden goed met Nike. Nou ja behalve dat hij nog steeds in het asiel is (zo niet de bedoeling) maar de behandelingen zijn afgebouwd naar 1x per 3 weken, rustige wandelingen met beetje zwemmen en een dagelijks speeluurtje met Luna1 (en dan gaat het hard!) Qua voeding staat hij inmiddels op JD brokjes van Hills zodat de toevoeging van poeder niet meer nodig is. En ja daar hoort nog wel smuldier bij vindt Nike dus dat doen we braaf (grijns).

 

UPDATE 07-05-2022: Eigenlijk viel ons kort na zijn komst in het asiel al op dat hij niet helemaal lekker liep. Het zou kunnen dat hij te hard gegroeid is in korte tijd dus we moesten ons richten op spieropbouw en het een beetje tijd geven. Toch ging het niet beter dus rontgenfoto’s laten maken. Ach nee toch, ons gevoel was dus toch juist: HD. Vooral rechts, al is links ook niet helemaal zuiver. Mede door zijn formaat en gewicht (43 kilo schoon aan de haak) is opereren geen optie; we kregen het advies voor hydrotherapie en doorgaan met spieropbouw. Met toestemming van bestuur, er zit toch een kostenplaatje aan, zijn we nu bezig bij HydroDynamiX in Schoorl met fysiotherapie (Kim) en hydrotherapie (Sylvia).

Oh wat vond Niko het spannend en wat doet hij het geweldig! Water, hm ja pootje baden is wel leuk maar zwemmen?? En dan is zo’n grote hond best lastig te sturen met die grote maaipoten. Dierverzorger Yvette ook maar mee het bad in (en ondanks waadpak ook behoorlijk nat). Van lichte paniek want ‘oh geen grond meer onder de voetjes’ tot ‘huh, ik kan zwemmen!’ en ‘wat vind je van mijn paarse speeltje?!’ Het hele traject gaat nog wel effies duren maar ook deze kanjer verdient een toekomst. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op want het is natuurlijk de bedoeling dat hij geplaatst wordt.

Nike is wat je noemt een grote hond met geboortedatum: 20-11-2020. De eigenaar heeft een DNA test gedaan waaruit bleek dat het een kruising Ierse Wolfshond is met Duitse Staande hond en nog een jachthond. Geadopteerd uit Spanje. Zijn komst in het asiel is een combinatie van factoren waarbij het gedrag naar het kindje en de kat in huis de bekende druppel was. Eigenlijk was een middelgrote hond de bedoeling en dat was hij ook… toen hij met 6-7 maanden leeftijd naar Nederland kwam. Hij bleek nog een stukje door te groeien. Nike heeft last van een glutenallergie. Of beter gezegd, daar heeft hij geen last van mits hij aangepaste voeding krijgt (Royal Canin Hypoallergenic). Het is geen geweldige eter, daarom in combinatie met vers vlees. Volledig over op vers vlees zou een overweging kunnen zijn.

Zijn baasjes hebben alles uit de kast gehaald om de match te doen slagen maar eigenlijk was de verdrietige conclusie dat het steeds een beetje minder goed ging. Er is hondentraining gevolgd en hij kent best een aantal commando’s. Aandacht is voor alles, de geurtjes op de grond, andere honden, vooral andere honden! En toch, tijdens het wandelen na een poosje checkt hij keurig even in (inchecken is kort moment van aankijken om contact te houden). Beloon dat soort momenten en er zal steeds vaker contact ontstaan. Belonen mag met wat lekkers maar een blij ‘goed zo jongen’ werkt misschien nog wel beter. In het asiel zien we een peuter in een groot lichaam, alles is los, alles beweegt en bijna alles is leuk. Sommige dingen vindt Nike eng, bijvoorbeeld een mevrouw op een stoel waar hij langs moet wordt aangeblaft uit onzekerheid. En op de speelweide doet hij net of hij heel stoer is naar passerende mensen. Rustig in zijn tempo laten kennismaken, niets forceren is belangrijk.

Nike heeft bij zijn baasjes een behoorlijke track-record van dingen stuk maken. Denk aan kleine dingetjes zoals een kussentje of een krant maar ook de deurposten, een gat in de bank, iets met de wasmachine en ook de bench werd onder handen genomen. In het asiel zien we dat zijn speelvoetbal steeds minder bovenlaag krijgt en is hij aan zijn stoffen mand begonnen. Voor het overige is de kennelomgeving sloop(on)vriendelijk; er kan niet zo heel veel stuk. Dat is natuurlijk anders gewoon in huis. In de bench liet hij de laatste tijd grommen horen als het kleine kindje voorbij liep en nee, het kindje was niet onaardig naar de hond. De baasjes werden begrijpelijkerwijs onzeker over de veiligheid van het kindje. Naar de kat werd Nike steeds ruwer en opdringeriger met een nare escalatie van uitvallen naar de kat als triest hoogtepunt. De kat leeft nog maar dat ook daar zorg was kunnen we ons goed voorstellen.

Bij de gedragstest en in de omgang zien we hem verstarren en fixeren naar katten dus sorry, een plaatsing samen is niet zo’n goed idee. Ook een gezin met kinderen is niet de bedoeling. Met andere honden wil hij volgens de informatie heel graag spelen, iets wat niet altijd handig is gezien zijn formaat. Je zult maar een klein poedeltje zijn, dan is Nike wel heel veel hond. In het asiel zien we hem vriendelijk contact maken, alleen als honden flink blaffen kiest hij voor een andere route. De eigenaren hebben bij de dierenarts gekozen voor ‘chemische’ castratie, dat werkt vanaf maart dit jaar 6 maanden. Toch is het een overweging om niet te kiezen voor castratie. Nike heeft soms wat moeite met de coördinatie van zijn poten. Dat kan heel goed te maken hebben met zijn jonge leeftijd, spieropbouw en ontwikkeling. De dierenarts kon niets zorgwekkends vinden maar het is een puntje van aandacht. Behalve het slopen was een poosje alleen thuis wel haalbaar, in de bench. In een nieuwe omgeving is het verstandig om voor een rustige opbouw te zorgen waarbij Nike het tempo aangeeft. Vindt u het heerlijk om zomers met de camper op stap te gaan en wilt u hem meenemen, hij heeft last van wagenziekte. Een uurtje is haalbaar, bij langere autoritten gaat het mis.

Wat is nu de rode lijn in het verhaal? Nike zou je kunnen omschrijven als een peuter in een groot lichaam, een peuter die begeleiding nodig heeft op weg naar volwassenheid. En dat betekent rust, ruimte en regelmaat. Neem de tijd, stuur bij indien nodig en vier het leven. Ruimte mag u letterlijk nemen, niet dat u een landhuis moet hebben maar op een klein flatje is ook geen optie. Ook zijn de kosten voor medische hulp en voer bij zo’n grote hond hoger dan laten we zeggen voor een klein teckeltje. Aan de andere kant, dit is zeker een hond die je in je hart sluit. Zijn ontwapende puppyhoofd waar de ondeugd vanaf straalt en met een wiebelkont om blij van te worden. Is hij helemaal passend in uw leven en staat u de startblokken? Kom kennismaken; u bent welkom! We werken alleen op afspraak.