Zivi: de knapperd!

 

Ras: Europees korthaar
Geslacht: Poes
Geboortedatum: 19-02-2003
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Update 08-05-2019: Zivi leek wat benauwd, bij de dierenarts werd een lekkend hartklepje geconstateerd, iets dat vaker voorkomt bij schildklierproblemen. Dus krijgt ze 1x daags 2,5 mg Fortekor bij de schildkliermedicatie.

Zivi is een prachtig driekleur katje, een gecastreerd poesje met geboortedatum: 19-02-2003. Reden van afstand: privé omstandigheden. Het was door de dierenarts al genoemd bij de enting ‘zinvol om schildklierwaarden na te laten kijken’ en de dierenarts had helemaal gelijk. Duidelijk verhoogd en niet zo’n beetje ook. Het is iets dat vaker voorkomt bij oudere katten, de schildklier gaat om onduidelijke reden harder werken waardoor het dier veel actiever gedrag laat zien, verhoogde eetlust heeft, vaak ook veel vocaler is (veel miauwen) en met dit alles ook een verhoogde hartslag. Vaak worden koele plekjes opgezocht  want met een verhoogde stofwisseling ontstaat ook veel lichaamswarmte. De symptomen waren niet allemaal aanwezig volgens de informatie van de eigenaar maar het bloedonderzoek liet geen reden voor twijfel. Gelukkig is het te behandelen! Zivi krijgt nu 2x daags een tabletje Thiafeline 2,5 mg en ja, ze heeft een hartruis. Naar verwachting zal dat laatste verminderen als ze een beetje langer is ingesteld op de schildkliermedicatie.

Het katje is 10 jaar geleden overgenomen van andere mensen, destijds was Zivi een onzeker poesje, alleen een binnenleven gewend. In de loop der jaren is ze opgebloeid naar een spontaan, open katje en ze is nog erg speels. Natuurlijk is het geen ondeugd van een kitten meer, dat zou geen realistische verwachting zijn maar in principe staat niets een aantal gelukkige jaren in de weg. Met het bloedonderzoek is gelijk een röntgenfoto gemaakt vanwege een pijnlijke rug, en inderdaad, spondylose. Pijnmedicatie is nog niet nodig, ze krijgt ter verlichting glucosamine bij de dagelijkse maaltijd. Dieetvoeding zoals JD voor katten van Hills zou ook een optie zijn.

Keurig zindelijk, kattenbak in huis gewend. Zivi vindt het heerlijk om een rondje achtertuin te gaan, te genieten van het zonnetje. Bij slecht weer prefereert ze de warme kachel, graag inclusief een zacht kleedje of mandje. Andere katten in huis is ze niet gewend, in de tuin werden ze dringend verzocht haar territorium te verlaten. Momenteel is ze aan het wennen in de open kattenkamer, dus met soortgenoten, mochten daar serieuze bezwaren uit naar voren komen dan zullen we dat vermelden. Veel drukte in huis wordt vermeden, Zivi zoekt dan een rustig plekje om een dutje te doen en komt weer tevoorschijn als het rustig is. Gezien haar leeftijd zijn seniorenbrokjes van een goed merk geen overbodige luxe of genoemd dieetvoer natuurlijk.

Gunt u haar een warm mandje? Kom kennismaken, u bent welkom!