Yara: helemaal klaar voor een gezonde toekomst

 

Ras: Kruising Am Staff. Terrier
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 16-03-2015
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Update 15-06-2020: na een korte plaatsing is Yara terug in het asiel. Het lag absoluut niet aan haar. De andere hond, een knappe reu, vond haar buiten helemaal geweldig en ook de lange terugreis in de auto was geen probleem. In huis lag dat toch een beetje anders. De boodschap was duidelijk: er werd geen andere hond in huis geduld en het escaleerde in rap tempo. Dat moet je niet willen en hoe vervelend ook, er zat niets anders op dan Yara terug te brengen. Het goede nieuws? Ze heeft zich voorbeeldig gedragen!

Yara is een leuke kruising Amerikaanse Staffordshire Terriër met Pitbull, tenminste zo staat het in het paspoort vermeld. Het is een teefje met geboortedatum: 16-03-2015. Samen met haar zusje Missy is ze in het asiel gekomen in verband met persoonlijke omstandigheden van de eigenaar. De honden hoeven niet samen geplaatst te worden; voor Missy staat al een kennismakingsafspraak in de agenda, nu mag Yara in het zonnetje.

Letterlijk een dag na afstand is Yara bij de dierenarts geopereerd aan een grote mamatumor en een klein tumortje bij haar achterpoot. Vanzelfsprekend duurde het herstel even, ze moest zo’n stomme kap om, pijnstilling in worststukjes was nog wel leuk en na 10 lange dagen eindelijk de verwijdering van de krammen. De foto’s spreken boekdelen, Yara is er klaar voor.

Vrolijk, blij, enthousiast en ook wel druk, het omschrijft ook Yara ten voeten uit, lief en gezellig. Ze heeft nooit hondenlessen gevolgd maar kan keurig zitten op verzoek en komt als je roept. Dat wil zeggen, binnen de bescherming van het asiel want volgens de eigenaar gaan de oortjes op slot als ze buiten los van de riem is. Meelopen aan de riem behoort nog niet helemaal tot de vaardigheden, dat wil zeggen Yara gaat graag harder dan wij mensen gemiddeld tempo. Misschien een klein voordeel: ze heeft nog niet zoveel conditie, enige opbouw tot leuke langere wandelingen is dus noodzakelijk.

Hoewel ze gewend is om met een kat samen te leven, laat ze tijdens de gedragstest minder fraai gedrag zien. Op ruime afstand is ze nog wel af te leiden maar met minder afstand zien we gedrag dat niet ten goede komt aan het welzijn van de kat. Om die reden zal Yara niet geplaatst worden in een huishouden met katten. Zoals gezegd is ze gewend om samen met haar zus te wonen. Dat ging meestal goed maar had wel sturing nodig om bijvoorbeeld spel niet te laten escaleren of onenigheid om een speeltje te voorkomen. Tijdens de gedragstest zien we haar actief andere honden negeren. De eigenaar gaf aan andere honden tijdens de wandeling te ontwijken, met name om eventuele conflicten te voorkomen. Iets om rekening mee te houden.

Ten opzichte van Missy is Yara verschillend in karakter. Ze is minder stabiel en wat sneller in de stress. In het asiel heeft ze inmiddels de situatie min of meer geaccepteerd maar eigenlijk wil ze heel graag dichtbij je zijn. Dat is mooi maar kan ook betekenen dat alleen thuis blijven in een rustig tempo opgebouwd moet worden. In de oude situatie was ze natuurlijk samen met haar zus, wel met ieder een eigen bench. De bench werd ook voor de nachtelijke uren gebruikt. Mee in de auto kan maar werd niet vaak gedaan en vindt ze ook best een beetje spannend wat zich uit in piepen en druk doen. Kinderen hebben haar aandacht, op een positieve manier. De hele kleintjes zal ze snel omver lopen en is een minder goede match. Vanaf een jaar of 10 en ouder kan het een goede combinatie zijn. Het allerbelangrijkste is dat Yara deel uit mag maken van het  huiselijk leven, precies zoals het hoort.

Bent u een rustig stabiel persoon op zoek naar een gezellige druktemaker om met elkaar in evenwicht te zijn? We werken alleen op afspraak. U bent welkom!