Vajen: nu nog een beetje geluk

 

Ras: Kruising middel
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 06-02-2019
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Vajen is een knap hondenmeisje, middelgroot, gecastreerd en met geboortedatum: 06-02-2019. Veel van haar voorgeschiedenis is niet bekend, ze heeft een Portugees dierenpaspoort maar is al een poosje in Nederland. Ze heeft al een aantal baasjes gehad, vaak met de pech van privé omstandigheden waardoor ze moest verhuizen. Aan de andere kant, Vajen heeft ook een verhaal te vertellen en is dus op zoek naar passende baasjes.

We hebben nog even gekeken of haar naam een bijzondere betekenis heeft. Dat is niet direct het geval maar in het Sloveens betekent het ‘wennen’ en eigenlijk geeft dat goed weer wat de rode draad in het verhaal is. Vajen is geen dapper hondje. De eerste dagen in het asiel waren best moeilijk, nieuwe omgeving, onbekende mensen en al die andere honden om je heen, pfff. Na een paar dagen leerde ze de dagelijkse routine steeds beter kennen en werd ze wat vrijer in gedrag. Inmiddels hebben we elkaar een beetje  leren kennen en zijn we het er als team over eens: het is een lief hondje dat graag contact wil als je de eerste onzekere kennismaking hebt gehad. Maar eigenlijk heeft ze geen idee hoe het leven te leven. Even een rondje buiten het asiel, in het begin is staartje  dapper omhoog maar al snel zijn het wel erg veel nieuwe indrukken en gaat het staartje omlaag en zien we veel stresssignalen. Passerende fietsers hebben haar aandacht, of ze echt zou happen weten we niet zeker, dat wilden we de fietsers niet aandoen maar het is zeker een aandachtspuntje.

Ze is zindelijk mits ze voldoende uitgelaten wordt. Dat lijkt een open deur maar we noemen het toch maar even. Of ze alleen thuis kan blijven is niet goed bekend. Soms sneuvelde er wel iets in huis, met een goed gevulde Kong ging dat beter. In het asiel vindt ze het moeilijk als we weggaan. Alles bij elkaar betekent het dat alleen blijven in kleine stapjes moet worden opgebouwd, het tempo van Vajen is daarbij leidinggevend, niet ons tijdschema. In haar gedrag naar andere honden geeft ze aan geen idee te hebben hoe je dat doet, op een leuke manier contact maken. Ze wil wel, dan neemt de spanning het over en gaat code oranje/rood in en valt ze uit. Het is belangrijk dat op een positieve manier gestuurd gaat worden, niet door correcties maar veiligheid inbouwen, afstand en positieve ervaringen. Samenleven met katten is niet rustgevend, niet voor Vajen en niet voor de katten (fixeren en najagen). Niet doen dus.

Haar kennis van basiscommando’s is beperkt, ze kan keurig zitten. Ze trekt aan de lijn hoewel ze ook wel stukjes netjes mee kan lopen. Vajen vindt het heerlijk om te snuffelen, speuren zou een leuke bezigheid voor haar kunnen zijn. Speeltjes apporteren is nog niet haar ding, als u het weggooit, vindt zij het best, u mag het zelf ook weer ophalen. Een gezellig druk gezin met jonge kindjes is geen goede match, Vajen is gebaat met rust en regelmaat, hoe ouderwets dat ook mag klinken. Met dit hondje in huis komt niemand ongehoord in huis, dat kan een pluspunt zijn of een nadeel. Bij alles wat zij als onraad ervaart gaat ze blaffen en vindt het dan ook lastig om weer stil te worden. Ook dat heeft veel te maken met onzekerheid en zal gebaat zijn met een rustige begeleiding waarbij de eigenaar sturing geeft en Vajen het niet alleen hoeft te doen.

Geen kant-en-klaar hondje maar samen op pad om elkaar te leren kennen en de weg te vinden naar elkaars hart is zo waardevol. Ja, het kost tijd en inzet, wellicht ook moed en doorzettingsvermogen maar Vajen wacht op gezellig samenzijn. Bent u de juiste match voor dit mooie hondenmeisje? Wilt u meer weten en/of komen kennismaken? U bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.