Tyson: geeft de richting aan

 

Ras: Rottweiler
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 12-12-2009
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 14-01-2020: Speurhonden Texel zet zich in voor de honden in het asiel. Behalve het speuren in het bos mochten we ook (letterlijk) snuffelen aan detectiewerk. Iets dat we ook in het asiel zelf kunnen doen. Wat deed Tyson het geweldig. Eerst met voertjes oefenen en daarna werd de geur kruidnagel toegevoegd. Hatsjoe, dat was even wennen maar hij had er overduidelijk lol in. Na 10 minuten was het koppie vol, vermoeid keek hij naar Marjan: mag ik nu even ontspannen naar buiten? Ja hoor knul, dat mag ?

 

Tyson is een Rottweiler reu, gecastreerd, met geboortedatum: 12-12-2009. Samen met huisgenoot Qt, ook een Rottweiler, in het asiel gekomen wegens moeilijke privé omstandigheden van de eigenaar. De honden hoeven niet samen geplaatst te worden, de eigenaar gaf zelfs aan beter van niet omdat Tyson toe is aan wat meer rust in zijn leven.

De eerste dagen hebben we hem eerst maar eens rustig laten wennen, aan ons, aan de nieuwe omstandigheden, aan de dagelijkse routine. Tyson vond het allemaal maar niets, en dat begrijpen we best. Geen probleem, we willen nieuwe dieren graag eerst een beetje leren kennen om een zinvol verhaal te kunnen vertellen…

Als pup in huis gekomen, een hummeltje van 7 weken oud. Keurig de basislessen gevolgd waardoor hij de basiscommando’s kent en ook netjes aan de lijn meeloopt. In de puberteit is zijn gedrag naar andere honden, met name het mannelijk deel van de hondenpopulatie  ingewikkelder geworden, maar ook dat jonge drukke grut kan zijn goedkeuring niet echt verdragen. Hij doet liever zijn eigen ding, samen met de baas. Die baas vinden kan een uitdaging zijn, net als de kennismaking. Om Tyson zijn goedkeuring te verdienen heb je geduld nodig. Aan zijn lijf geen polonaise, geen gefriemel en gedoe en zeker geen intimiteiten. Voor nu is een balletje zijn steun en toeverlaat, en voor ons een middel tot contact. Nee, hij mag geen bal in de kennel, dat worden millimeterstukjes met het risico van op eten, dat zou niet verstandig zijn.

Pluspunt in zijn gedrag is dat hij keurig aangeeft tot waar zijn grens is. Zijn lichaamshouding verstrakt, zijn blik wordt donkerder en ja, hij gaat ook grommen. Waagt u het om alles te negeren, tja, dan solliciteer je naar een uitval. Dat staat ook omschreven in de informatie. Iets om serieus te nemen. Hij woonde niet alleen samen met Qt, ook kinderen in de tienerleeftijd hoorden bij het gezin. Gezien zijn gedrag plaatsen we hem niet in een gezin of omgeving met kinderen, we zijn echt op zoek naar een volwassen thuis.

Katten vindt hij geweldig… om heel hard achteraan te jagen, geen goed idee dus. Idem dito voor konijnen en paarden, al zal de laatst genoemde niet zo vaak in huis voorkomen maar wel bijvoorbeeld buiten op het strand. Tijdens uw afwezigheid wordt uw huis vakkundig bewaakt, laat dat maar aan Tyson over. Een poosje alleen thuis is geen probleem, al was hij natuurlijk wel altijd samen met Qt. Mee in de auto in principe geen probleem. Een bezoekje aan de dierenarts is ook een spannend gebeuren. Om nare situaties te voorkomen werd een muilkorf gebruikt maar ook hier geldt: om een muilkorf om te doen moet je eerst een basisvertrouwen verdiend hebben (vindt Tyson).

Na een aantal dagen observatie werd gezien dat hij zijn linker achterpoot minder goed belastte dan rechts, reden om advies bij een dierenarts te vragen. Voor alle zekerheid zijn er röntgenfoto’s gemaakt waarbij een lichte vorm van HD werd gediagnosticeerd. Niet zo vreemd gezien zijn leeftijd en zeker niet schokkend. Wel reden om te starten met pijnstilling 1 tablet Caprodyl 150 mg per dag.

Tja, wat voor baasjes zoeken wij voor Tyson? Behalve de genoemde aandachtspunten in de tekst, iemand die ervaring heeft met Rottweilers is welkom, iemand die op een rustige manier leiding kan geven zonder een conflict aan te gaan. Tyson accepteert geen enkele vorm van dwang. Iemand die hem tijd geeft en geen wonderen verwacht. Wat krijgt u er voor terug? Als Tyson u in zijn hart sluit, dan is dat een bijzonder waardevol cadeau maar eerlijk is eerlijk, u moet er moeite voor doen. Durft u de uitdaging aan? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!