Sterre: samen of niet met Lucky

 

Ras: Kruising Maltezer
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 26-06-2020
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Sterre is een schattig wit zwart gecastreerd teefje met geboortedatum: 25-06-2020. Vlak voor haar komst in het asiel is ze nog even naar de kapper geweest dus keurig in korte look. De reden van afstand is heel verdrietig en is een samenspel van factoren. We gaan ons best doen om het uit te leggen.

Oorspronkelijk komen de hondjes (haar broertje Lucky is ook in het asiel) uit Servië. Via familie zijn ze op leeftijd van ongeveer een jaar naar Nederland gekomen waar ze vreselijk moesten wennen aan alle drukte. In Servië bestond hun wereld uit de ruimte rondom het huis dat ze deelden met andere honden en katten en zelfs konijnen maar in Nederland was er verkeer, andere mensen, wandelen aan de riem. De eigenaar heeft goed werk gedaan om de bange hondjes te laten groeien tot meer vertrouwen maar er blijven wat puntjes van aandacht. Omdat ze sommige dingen nog steeds eng vinden (iemand onverwacht dichtbij, harde geluiden) wordt dat gecompenseerd met blaffen en ja soms ook een uitval. Daarbij is het lastige dat de hondjes elkaar versterken. Sterre is best een stoer hondje dat ook alleen blij meewandelt maar Lucky is in zijn uppie heel onzeker dat met een laag staartje mee gaat, aanmoediging nodig heeft en het liefst zo weer terugvlucht. Samen met Sterre zie je een heel ander beeld, dan is het staartje blij omhoog en loopt hij dapper aan de lijn. Het is duidelijk, zijn zus heeft de broek aan én geeft hem steun.

De keerzijde van het verhaal: samen reageren ze behoorlijk negatief naar andere honden en ja, dan heb je dus 2 woest blaffende honden aan de lijn. Zo gaat het ook in het gedrag naar mensen, Sterre gaat vaak voorop waardoor Lucky onaardiger uit de hoek kan komen als hij alleen zou doen.  Aan de andere kant: het helpt om in de eerste kennismaking niet teveel aandacht aan de hondjes te besteden zodat ze rustig kunnen wennen. Dat geeft vertrouwen waarna contact veel makkelijker gaat. Met bezoek werden de hondjes even in een eigen ruimte gezet. Pas als het vertrouwd was mochten ze kennismaken. Enig inzicht in hondengedrag en lichaamstaal is wel belangrijk. Voor de ene buur is af en toe blaffen van honden geen probleem, dat hoort er nu eenmaal bij, maar voor sommige mensen is het onoverkomelijk en een grote bron van irritatie. Als daar geen gesprek meer over mogelijk is, u begrijpt de reden van afstand.

Hoewel de eigenaar aangaf dat de honden apart plaatsen zeker een optie is aangezien ze elkaar versterken in gedrag, hebben we nu een dilemma. Zoals gezegd vond Lucky het behoorlijk eng om zonder Sterre te zijn en alleen in de kennel gaf ook blaffen en huilen. Sterre vond alleen wandelen geen probleem maar liet alleen in de kennel ook van zich horen (huilen). Eigenlijk staan we open voor verschillende mogelijkheden: gewoon samen plaatsen, Sterre apart plaatsen met de kanttekening dat alleen thuis blijven wellicht een probleem is, Lucky samen met een ander stabiel hondje waar hij vriendjes mee gaat worden. Let op, in alle opties is alleen thuis blijven iets dat rustig opgebouwd moet worden en niet zomaar goed gaat.

De omgang met kinderen vinden beide hondjes spannend en is ook niet goed gegaan. Om die reden worden zowel Sterre als Lucky niet in een gezin met kinderen geplaatst. Geen katten in huis gewend en buiten najaaggedrag. Met mannen hebben ze duidelijk meer negatieve ervaringen opgedaan dan met vrouwen, zeker iets om rekening mee te houden. Ons team bestaat uit vrouwen dus dat gaat eigenlijk best goed. De informatie leert dat ‘zit’ en ‘wacht’ bekend zou moeten zijn, in de test wilden ze het niet laten zien. Teveel nieuwe indrukken waarschijnlijk. Los van de lijn is ongekend, gezien hun gedrag naar soortgenoten (blaffen en uitvallen) is dat ook nooit aangeleerd. Een stoer feitje is dat ze gewoon in een mand achterop de fiets kunnen, knap hé? Mee in de auto kan ook, buiten langs verkeer lopen vinden ze wel spannend. Hadden we al gezegd dat het leuke hondjes zijn, gezellig aanwezig, genietend van alle aandacht.

Kortom, het gedrag vraagt hier en daar nog wat aandacht maar net als Lucky is ook Sterre zeker de moeite waard. Ons advies: geniet van alles wat goed gaat en oefen/verstandig beleid met wat nog wat sturing nodig heeft en u bent verzekerd van een vrolijk vriendje (of vriendjes) voor het leven. Komt u kennismaken? U bent welkom! We werken op afspraak.