Spiros: Griekse ziel zoekt passende match

 

Ras: Kruising groot (berghondtype)
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 20-02-2017
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: zie info/ja

Bijzonderheden:

Spiros is een leuke grote hond, duidelijk iets van berghondtype. Het is een gecastreerde reu met geboortedatum: 20-02-2017. Het manneke is 7 maanden geleden van Schiphol opgehaald. Van Schiphol? Jazeker, hij komt van het schone eiland Kreta waar hij op straat liep te zwerven. Verder geen voorgeschiedenis bekend. In Nederland kwam hij terecht bij lieve mensen, een huishouden bestaande uit een meneer, een mevrouw en een dochter van 15. Met de dames in huis vond Spiros het heel gezellig, met meneer was hij vanaf dag 1 op zijn hoede en gespannen. Dat lag niet aan meneer, sterker er werd alle moeite gedaan om de hond positieve ervaringen te geven maar het gedrag veranderde niet. Spiros koos strategisch zijn positie bij mevrouw vanwaar hij meneer in de gaten hield. Niet leuk maar daar viel nog wel mee te leven. Het ging fout toen er een discussie ontstond tussen meneer en dochter, een woordenwisseling. Spiros koos partij tegen meneer, dat ging niet zachtzinnig en na het 3e incident was duidelijk dat dit niet goed ging komen. Met heel veel verdriet is gekozen voor herplaatsing.

Heel goed mogelijk dat Spiros geen goede ervaringen heeft gehad met mannen in het land van herkomst. Het iets toe-eigenen kwam overigens ook tot uiting als er met hem werd geknuffeld, dan mocht de andere hond echt niet in de buurt komen. Gebeurde dat wel dan kon hij rekenen op een boze Spiros. In alle andere situaties was het geen probleem; de honden konden prima met elkaar overweg en er werd ook gespeeld. Spelen met een balletje is hem onbekend, daar begint hij niet aan. Bij het zien van een stok toont hij duidelijk angst. Hij had de ruimte en toonde inzet door veel te blaffen. Hij reageerde ook als verkeer langs het huis passeerde. Overigens stopt hij wel met blaffen als hem dat gevraagd wordt. In het asiel wil Spiros voornamelijk contact met mensen, de andere honden hebben minder zijn belangstelling. Tijdens de wandeling buiten liet hij wel opwinding zien bij het zien van andere honden, vooral piepen, kennis willen maken. Bent u geen fan van katten? Komt mooi uit, hij ook niet.

Onbekende mensen/bezoek: altijd was een van de eigenaren aanwezig. Op de vraag wat er zou gebeuren als dat niet zo zou zijn kwam het resolute antwoord: je mag er waarschijnlijk wel in maar niet meer er uit. Neem dat serieus, hoe schattig Spiros er ook uit ziet, het zijn eigenschappen waar men rekening mee dient te houden. Zijn berghondgenenpakketje laat zich niet verloochenen. Het is geen zelfverzekerde hond en is zeker niet gebaat bij een harde hand. Rustig en duidelijk leiding geven, rekening houdend met zijn karaktereigenschappen. Hij maakt graag contact en tijdens het lopen zie je hem ook regelmatig even ‘inchecken’. Aan de lijn komt hij ook netjes terug. Handig is zijn altijd aanwezige trek, belonen met voertjes werkt prima. Zoals gezegd laat dat speeltje maar zitten. Als je heel enthousiast bent wil hij nog wel een huppeltje maken maar oppakken? terugbrengen? doe het lekker zelf! In de auto mee vindt hij heel gezellig. Alleen thuis, hij was natuurlijk altijd samen met de andere hond, is wat lastig te beantwoorden. Rustig opbouwen zullen we maar zeggen.

Een bovenwoning, een gezin met kleine kindjes nee dat is niet waar deze kanjer gaat passen (letterlijk en figuurlijk). We zijn voor hem op zoek naar een beetje ruimte, mensen met begrip en kennis van dit type honden. Uw beloning is vriendschap voor het leven. Oh bijna vergeten, zijn goed gekozen naam is een Griekse jongensnaam en betekent ‘ziel’. Wilt u meer weten? Een afspraak om kennis te komen maken? U bent welkom! We werken alleen op afspraak.