Ray: ‘laat me mijn eigen gang maar gaan’

 

Ras: Australian Shepherd
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 17-05-2013
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Ray is een knappe Australian Shepherd, een black tri reu gecastreerd om precies te zijn,  met geboortedatum: 17-05-2013. Wegens verdrietige omstandigheden van de eigenaar is hij in het asiel gekomen na eerst een poosje in pension te hebben gezeten. Door de eigenaar is nog een poging gedaan om hem zelf te plaatsen en dat ging met de andere honden (Aussies) best goed maar helaas, het was een duidelijke nee tussen Ray en de Schotse Terriër des huizes. Om die reden is onze hulp gevraagd.

Het is een stoere hond, tenminste dat vindt hij zelf in ieder geval. Als klein hummeltje is de puppycurcus gevolgd maar de informatie vermeldt blijmoedig dat luisteren niet zijn sterkste kant is. Oké, hij kan zit op verzoek en hij komt ook wel als je roept (tenzij hij iets beters te doen heeft). Aan de lijn netjes meelopen is een aandachtspuntje, Ray houdt van zigzaggen en trekt ook af en toe. Met de meeste honden gaat hij normaal om, of hij kiest voor negeren, of hij maakt vriendelijk contact. Zo hier en daar is het een duidelijke nee en dan is het ook niet leuk inclusief fel uitvallen. Je kunt maar duidelijk wezen is het devies van Ray. Samenwonen met katten is geen goed idee, Ray fixeert en gaat najagen met slechte bedoelingen. Niet doen dus.

In de jaren bij zijn baasje heeft hij een relatief grote vrijheid genoten en zolang het leven gaat tot wederzijds tevredenheid is het ook een gezellige hond. In voor een knuffeltje, spelletje of fijne wandeling. Waar het moeilijk wordt zijn de momenten dat er iets moet gebeuren wat Ray niet zit zitten. Denk bijvoorbeeld aan de dierenarts of een bezoekje aan de trimsalon. Nu heeft dat laatste wel een reden want er is ooit een minder prettige ervaring geweest maar het resultaat is dat hij zich niet laat behandelen, totaal in de stress schiet en onbereikbaar is. En dat geldt niet alleen voor de trimsalons, ook  als verzorger valt het niet mee om hem de juiste vachtverzorging te geven. In kleine stapjes met telkens een positieve ervaring is de theorie, in de praktijk best een beetje lastig.

Hoewel hij er uit ziet als een grote knuffelbeer is een gezin of omgeving met kleine kinderen geen optie. Er is meermaals een incident geweest en ook dat heeft veel te maken met de controlerende functie die Ray zichzelf heeft gegeven. Zijn taak als beschermheer van het huis neemt hij ook serieus als het gaat om waaks zijn. Dat kan heel handig zijn of minder handig als u in een drukkere omgeving woont. Lekker mee in de auto is geen probleem. Door omstandigheden heeft Ray iets teveel omvang gekregen (lees: is te dik). Een combinatie van niet teveel eten en veel beweging (wel rustig opbouwen) doet wonderen. We doen ons best om alvast een beginnetje te maken. Een poosje alleen thuis is geen probleem.

Het adagio van ‘hij moet maar gewoon…. ‘ is niet waar honden en Ray zeker niet! gelukkig van gaat worden maar alles laten gebeuren kan natuurlijk ook niet. De oplossing is een dans, eerst elkaar leren kennen, dan verleiden tot samenspel, net zolang tot een goede samenwerking is bereikt waar men van elkaar weet wat de grenzen zijn en Ray de leiding krijgt die hij nodig heeft om als hond blij en gelukkig te functioneren. Kunt u, komt u dansen, eh kennismaken? U bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.