Niyaha: een wat stevig veertje

 

Ras: Mechelse herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 30-07-2020
Gecastreerd nee
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Hoogste tijd voor een UPDATE: bij het lopen werd een ongelijke belasting van de voorpoten opgemerkt. In overleg met de dierenarts röntgenfoto’s laten maken en het was goed gezien: de rechter schouder geeft speling en laat arthrose zien. Vermoedelijk is trauma met harde druk de oorzaak (ergens hard tegenaan gekomen?). Advies is pijnstilling (Carporal 100 mg 1,5 tablet per dag) en in goede wandelconditie houden. Ondersteuning van de gewrichten met glucosamine is prima. Oh en dat corpulente is opgelost hoor, sterker nog Niyaha werd een beetje mager en krijgt dus een beetje extra.

Er worden duidelijk vorderingen gemaakt in de training. Zo is ze onlangs lekker mee naar het bos gegaan samen met Ingrid en Renee van Hondenschool SamenWelzijn en daar heeft ze zich prima gedragen. In de auto ging netjes, in de meest vieze sloot die ze kon vinden ging ook goed (grijns) en soortgenoten op een afstandje werden bekeken maar niet lelijk naar gedaan.

Niyaha is een knappe Mechelse herder, een teefje met geboortedatum: 30-07-2020. De naam is misschien een beetje wennen, het is bij ons vaak ‘Niya’. De betekenis is Veertje en dat voor een ietwat corpulente jongedame. Maar ergens klopt het ook weer wel. Waarom Veertje in het asiel zit? De jongedame woonde samen met haar baasjes en nog 2 herders. De ene een reu, al wat ouder, geen probleem. De andere een teefje, vrijwel gelijke leeftijd met Niyaha en dat gaf enorme conflicten. De dames konden elkaar sinds een jaar niet meer luchten of zien en soms blijft er dan maar één oplossing over, herplaatsing hoe verdrietig ook.

 

In het asiel zien we dezelfde voorkeur: reuen worden in hoge houding vriendelijk begroet, bij teven en zeker bij die honden die naar haar blaffen is het uitvallen. Een match met een stabiele reu is dus bespreekbaar, samenwonen met teven moesten we maar niet doen. Niyaha woonde heel gezellig maar heeft nog niet zo veel kennis van de buitenwereld. Prikkels die voor andere honden heel normaal zijn, geven bij dit hondje veel opwinding met als gevolg weinig aandacht en de neiging om overal achteraan te willen gaan (denk aan fietsers en hardlopers, blaffen tegen dingen wat ze als vreemd ervaart). Ze heeft dus iets te leren. Maar, en dat is de positieve kant, ze wil echt wel. Ze moet alleen een beetje rust in haar koppie krijgen waardoor ze aandacht kan geven aan wat echt belangrijk is, leert kiezen voor samenwerking en zo ook wat meer zelfvertrouwen gaat krijgen. Qua beloningvoertjes is het een beetje zoeken. Je zou het misschien niet verwachten maar Niyaha vindt niet alles lekker. Een balletje vindt ze leuk, met een beetje aanmoediging laat ze ook netjes los. Het verzoek om te gaan zitten wordt vlot ingewilligd en wacht lukt ook redelijk; aan de lijn trekt ze behoorlijk en los van de lijn is onbekend maar vooralsnog geen goed idee gezien haar gedrag.

Als ‘echte’ Mechelaar laat je natuurlijk van je horen als de postbode langskomt maar een stoer hondje is het niet. Dat betekent dat als u gewild bezoek krijgt, mensen die gewoon op de koffie komen bijvoorbeeld, Niyaha moet leren haar drukte en onzekerheid in goede banen te leiden zodat het voor iedereen een feestje wordt. Dat doe je niet door met foei e.d. aan de gang te gaan maar bijvoorbeeld door ander gedrag aan te leren. Fijn liggen op je kleedje en dat belonen. Ze is een bench gewend bij alleen thuis. De reu was dan ook aanwezig, de andere teef niet in dezelfde ruimte. Het echte alleen thuis zijn moet rustig opgebouwd worden. Een gezin met kinderen is niet direct waar onze voorkeur naar uit gaat. Ze is het niet gewend, er kwamen weleens kinderen over de vloer maar ook dan liet ze druk, onzeker gedrag zien met wat happen. Geen agressie, wel iets om zorgzaam voor te zijn. Eigenlijk verdient een volwassen omgeving de voorkeur. Samenwonen met katten is geen goed plan. Niyaha laat fixeren zien, sluiphouding en uitvallen. Bij ons zit er stevig hekwerk tussen maar gezellig in de woonkamer… nou nee. Er kwamen dan ook geen katten in de tuin (logisch).

Heeft u ervaring met het trainen van honden op een positieve manier en wilt u graag samen actief aan de slag? Ziet u in bovenstaand verhaal gewoon een uitdaging en bent u verliefd geworden? Last but not least, heeft u ook tijd, liefde en een beetje humor? Dan willen we heel graag met u kennismaken! We werken op afspraak.