Jax: tikkeltje complexe leukerd

Ras: Kruising Border collie – Rottweiler
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 19-11-2015
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update mei 2019: speurweekend bij Re-Trail Dogs in Ruinerwold, gezellig samen met dierverzorger Marjan en de asielhonden Monti en Jax. Het weer was geweldig, prachtig zonnetje, geweldige omgeving. Op de foto’s is een groot verschil te zien tussen de kledingkeus in de ochtend (veel te warm) en de middag (alleen t-shirt). Jax deed oprecht zijn best om het kwartje van speuren te laten vallen en hij had zeker zijn momenten, maar het laatste spoor had hij echt zo’n houding van: ‘geen idee wat ik aan het doen ben (koppie vol) maar wat is het fijn hé?’ Ha, ha, gekke hond! Op het eind nog een leuk omwegje gemaakt (bijna waren de gevisualiseerde ijsklontjes gesmolten, gelukkig was toen de auto in zicht).

In de ochtend heerlijk ontvangen met koffie, thee en wat lekkers en tussen de middag een heerlijke lunch met de inmiddels beroemde rode soep! Echt complimenten, heerlijk om mee te mogen doen, dank je wel lieve Nella en iedereen die het mede mogelijk heeft gemaakt. Trots op onze toppertjes! Jax is nog steeds op zoek naar een warm mandje…

Update 21 maart 2019: het zonnetje weigerde achter de wolken tevoorschijn te komen, jammer maar we lieten ons niet tegenhouden. Samen met de asielhonden Jax, Bo en Monti naar het strand… we hebben GENOTEN!! Dat Jax los kan, dat wisten we wel maar Monti, en Bo? Bij Bo een riem er aan laten zitten voor het geval hij mocht besluiten om de duinen in te gaan, veiligheid voor alles, maar het ging super.

Wow, wat kan dit trio hard rennen!! en wat ging het verrassend goed samen. Zelfs met de bal ontstond geen ruzie (Bo heeft niets met een bal en Monti vond het ook allemaal wel best). Op de terugweg was de ergste energie er uit en zag je Bo steeds meer richting duinen gaan, sneaky doggy. De eerste keer ging het terugroepen best goed, de tweede keer duurde het duidelijk langer en zag je hem twijfelen: geurtje konijn versus dierverzorger Yvette. Uiteindelijk koos hij voor Yvette maar hebben we hem ook maar even aangelijnd om problemen te voorkomen, grijns. Het resultaat? 3 Heel tevreden hondjes en 2 heel blije mensen  Bo heeft inmiddels een baasje, nu Monti en Jax nog…

Jax is een leuke kruising Border collie – Rottweiler, een gecastreerde reu met geboortedatum: 19-11-2015. Als puppy in huis gekomen, een zonnige toekomst in het verschiet. Als jonge hond was hij druk en volhardend met hapgedrag. Maar ook die fase ging voorbij en hij was de ster van de puppycursus, de slimmerd. Zijn gedrag is net als zijn uiterlijk een mengelmoes. Goed te motiveren met de bal, voertjes zijn wel oké maar de bal is leuker. Spelletje apport is helemaal geweldig, dan zie je met recht de Border collie-look, heel grappig.

Na deze zonnige inleiding moeten we het toch even serieus hebben over de reden van afstand. Tijdens de pubertijd veranderde Jax’ gedrag naar andere mensen. Inmiddels was er ook een klein mensje geboren en dat ging de eerste maanden best nog wel goed, totdat het kruipen en daarna het lopen van start ging. Het kindje wilde naar mama, de hond deed een uitval. De schade viel mee in die zin dat het erger had kunnen zijn maar dat het geen veilige situatie was, is duidelijk. Met een verdrietig hart werd de moeilijke keus voor afstand gemaakt.

Deels komt zijn gedrag voort uit onzekerheid, het is geen zelfverzekerde hond. Met de eerste kennismaking heeft hij echt een beetje tijd nodig. Ga je te snel zonder dat hij zijn vertrouwen heeft gegeven is het goed mogelijk dat hij uitvalt. Zijn gedrag naar andere mensen komt door diezelfde onzekerheid gecompenseerd met uitvallen. Hoe raar het ook klinkt, het geeft de hond succes (wat hij eng vindt gaat weg) zodat het gedrag een manier van reageren wordt. Om goed te functioneren heeft Jax leiding nodig zodat hij leert te vertrouwen op zijn mens(en) en hij het niet zelf uit hoeft te zoeken want dan gaat het fout. Tijdig sturing geven op een positieve manier, zeker niet met harde hand! Het vraagt om kennis van hondengedrag en stresssignalen. Een slimme hond klinkt geweldig maar is ook een uitdaging. Gelukkig heeft hij mede door de puppycursus een goede kennis van de basiscommando’s en vormt hij bij een goede match een geweldig team.

Als actieve hond heeft Jax niet genoeg aan 3x daags een blokje om. Aan de andere kant, bij voldoende beweging en uitdaging is hij rustig in huis en kan hij ook heerlijk liggen slapen. Samen spelen vindt hij erg leuk. Het speuren vond hij erg gezellig maar detectiewerk, het betere zoekwerk zeg maar, blijkt echt zijn ding. Naar andere honden is Jax een tikje discriminerend, teven en gecastreerde reuen zijn geen probleem, een enkele (intacte) reu ziet hij echt niet zitten. Ook hier is leiding geven belangrijk, je kunt aan zijn houding zien of het een succes gaat worden of niet. Even aanlijnen is dan voor alle partijen de meest verstandige optie. In het verleden heeft hij een ferme tik van een kat gekregen waardoor hij katten erg spannend vindt en onvriendelijk kan reageren. Het is niet onmogelijk maar vergt wat vaardigheid en hij blijft geregeld uitproberen of hij toch niet vervelend mag zijn naar de kat.  Gaat wel steeds beter.

Voor het ontvangen van bezoek is inmiddels de bench aangeleerd. Samen met een aantal lekkere voertjes en een goed gevulde kong. Een poosje alleen thuis is op zich geen probleem, wel rustig opbouwen natuurlijk. Hiervoor is de bench niet nodig, de periode van slopen en dingen stuk maken heeft hij achter zich gelaten. In de auto vindt hij een beetje spannend, naast de fiets gaat netjes. Vanzelfsprekend wordt hij niet geplaatst in een gezin of drukke omgeving met kinderen. Mag Jax uw grote liefde worden? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!