Jax: tikkeltje complexe leukerd

Ras: Kruising Border collie – Rottweiler
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 19-11-2015
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update mei 2019: speurweekend bij Re-Trail Dogs in Ruinerwold, gezellig samen met dierverzorger Marjan en de asielhonden Monti en Jax. Het weer was geweldig, prachtig zonnetje, geweldige omgeving. Op de foto’s is een groot verschil te zien tussen de kledingkeus in de ochtend (veel te warm) en de middag (alleen t-shirt). Jax deed oprecht zijn best om het kwartje van speuren te laten vallen en hij had zeker zijn momenten, maar het laatste spoor had hij echt zo’n houding van: ‘geen idee wat ik aan het doen ben (koppie vol) maar wat is het fijn hé?’ Ha, ha, gekke hond! Op het eind nog een leuk omwegje gemaakt (bijna waren de gevisualiseerde ijsklontjes gesmolten, gelukkig was toen de auto in zicht).

In de ochtend heerlijk ontvangen met koffie, thee en wat lekkers en tussen de middag een heerlijke lunch met de inmiddels beroemde rode soep! Echt complimenten, heerlijk om mee te mogen doen, dank je wel lieve Nella en iedereen die het mede mogelijk heeft gemaakt. Trots op onze toppertjes! Jax is nog steeds op zoek naar een warm mandje…

Update 21 maart 2019: het zonnetje weigerde achter de wolken tevoorschijn te komen, jammer maar we lieten ons niet tegenhouden. Samen met de asielhonden Jax, Bo en Monti naar het strand… we hebben GENOTEN!! Dat Jax los kan, dat wisten we wel maar Monti, en Bo? Bij Bo een riem er aan laten zitten voor het geval hij mocht besluiten om de duinen in te gaan, veiligheid voor alles, maar het ging super.

Wow, wat kan dit trio hard rennen!! en wat ging het verrassend goed samen. Zelfs met de bal ontstond geen ruzie (Bo heeft niets met een bal en Monti vond het ook allemaal wel best). Op de terugweg was de ergste energie er uit en zag je Bo steeds meer richting duinen gaan, sneaky doggy. De eerste keer ging het terugroepen best goed, de tweede keer duurde het duidelijk langer en zag je hem twijfelen: geurtje konijn versus dierverzorger Yvette. Uiteindelijk koos hij voor Yvette maar hebben we hem ook maar even aangelijnd om problemen te voorkomen, grijns. Het resultaat? 3 Heel tevreden hondjes en 2 heel blije mensen  Nu nog een baasje…

Jax is een leuke kruising Border collie – Rottweiler, een gecastreerde reu met geboortedatum: 19-11-2015. Als puppy in huis gekomen, een zonnige toekomst lag voor hem. Wel viel op dat hij als jong hondje behoorlijk pittig uit de hoek kon komen, nogal volhardend was met hapgedrag. Gelukkig ging die fase voorbij en hij werd de ster van de puppycursus, het is een slimmerd. Zijn gedrag is net als zijn uiterlijk een mengelmoes. Goed te motiveren met de bal, voertjes mag u over het algemeen zelf houden tenzij het echt bijzonder lekkere hapjes zijn. Spelletje apport is helemaal geweldig, dan zie je met recht de Border collie-look, heel grappig.

Na deze zonnige inleiding even serieus: de reden van afstand. Met een maand of 7, Jax werd langzaam meer volwassen, veranderde zijn gedrag naar andere mensen. Helaas is het zeker niet goed gegaan met het kleine kindje in huis, Jax viel uit, gelukkig viel de schade mee in die zin dat het erger had kunnen zijn maar dat het geen houdbare situatie is, is duidelijk. Kindjes moeten veilig zijn en dus werd met een heel verdrietig hart de moeilijke keus voor afstand gemaakt…

Jax is geen dappere dodo. Met de eerste kennismaking heeft hij echt een beetje tijd nodig. Ga je te snel zonder dat hij zijn vertrouwen heeft gegeven is het goed mogelijk dat hij uitvalt. Zijn gedrag naar mensen die op bezoek komen maar ook mensen buitenshuis komt uit onzekerheid dat gecompenseerd wordt door middel van uitvallen. Hoe raar het ook klinkt geeft het de hond succes (wat hij eng vindt gaat weg) zodat het gedrag steeds sneller wordt ingezet. Een slimme hond klinkt geweldig maar is met recht een uitdaging, zeker als het een in wezen onzekere hond betreft. Gelukkig heeft hij mede door de puppycursus plus de inzet van zijn baasjes een goede kennis van de basiscommando’s. Tijdig bijsturen op een positieve manier, zeker geen harde hand!, het vraagt inzet van een nieuwe eigenaar maar ook kennis van stress signalen, houding en gedrag. Om het kort te zeggen: alleen bij een goede match een gouden team.

Het is duidelijk, Jax heeft niet genoeg aan 3x daags een rondje om. Behalve fysiek bezig zijn is mentale uitdaging ook belangrijk. Een hondensport zou geweldig zijn, denk bijvoorbeeld aan flybal, behendigheid of speuren. Jax maakt duidelijk onderscheid tussen honden, teven en gecastreerde reuen zijn meestal geen probleem maar ook hier valt of staat alles met een goede omgang. In de info komt een beeld naar voren van fixeren en uitvallen. Een manier om te maskeren dat hij het eigenlijk allemaal best spannend vindt. Ergens in de loop der tijd heeft Jax een ferme lel van een kat gekregen waardoor vriendschap echt geen optie is, geen goede combinatie dus.

Een poosje alleen thuis is op zich geen probleem, wel rustig opbouwen en kleine waarschuwing: zo af en toe werd er iets een andere vorm gegeven, bijvoorbeeld de afstandsbediening of een tijdschrift dat is blijven liggen. Gaat Jax uw grote liefde worden? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!