Jax: een complexe leukerd

Ras: Kruising Border collie – Rottweiler
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 19-11-2015
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update: sinds enige tijd krijgt Jax PrimeVal Gelatinaat poeder over zijn dagelijkse brokken. Waarschijnlijk door een oude blessure heeft hij incidenteel last van zijn voorpoot bij grote(re) inspanning.

Update mei 2019: speurweekend bij Re-Trail Dogs in Ruinerwold, gezellig samen met dierverzorger Marjan en de asielhonden Monti en Jax. Het weer was geweldig, mooie omgeving. Hij draagt een tuig met de waarschuwing ‘niet aaien’ zodat iedereen voldoende afstand houd. Jax deed oprecht zijn best om het kwartje van speuren te laten vallen en hij had zeker zijn momenten, maar deels was het ook een houding van: ‘geen idee wat ik aan het doen ben maar wat is het fijn hé?’ Op het eind nog een leuk omwegje gemaakt. Bijna waren de gevisualiseerde ijsklontjes gesmolten, gelukkig was toen de auto in zicht. Dank je wel lieve Nella en iedereen die het mede mogelijk heeft gemaakt!

Jax is een kruising Border collie – Rottweiler, een gecastreerde reu met geboortedatum: 19-11-2015. Als puppy in huis gekomen, een zonnige toekomst in het verschiet. Als jonge hond was hij druk en volhardend met hapgedrag. Maar ook die fase ging voorbij en hij was de ster van de puppycursus, de slimmerd. Zijn gedrag is net als zijn uiterlijk een mengelmoes. Goed te motiveren met de bal, voertjes zijn wel oké maar de bal is leuker. Spelletje apport is helemaal geweldig, dan zie je met recht de Border collie-look, heel grappig.

Na deze zonnige inleiding moeten we het toch even serieus hebben over de reden van afstand. Tijdens de pubertijd veranderde Jax’ gedrag naar andere mensen. Inmiddels was er ook een klein mensje geboren en dat ging de eerste maanden best nog wel goed, totdat het kruipen en daarna het lopen van start ging. Het kindje wilde naar mama, de hond deed een uitval. De schade viel mee in die zin dat het erger had kunnen zijn maar dat het geen veilige situatie was, is duidelijk. Met een verdrietig hart werd de moeilijke keus voor afstand gemaakt.

Deels komt zijn gedrag voort uit onzekerheid, het is geen zelfverzekerde hond, hij raakt snel gespannen. Kennismaken met nieuwe mensen is niet eenvoudig. Ga je te snel is de kans groot dat hij uitvalt. Ook tijdens de wandelingen buiten is het opletten geblazen. Kennis van lichaamstaal en gedrag is essentieel om het voor iedereen veilig te houden. Hoe raar het ook klinkt, het geeft de hond succes (wat hij eng vindt gaat weg) zodat het gedrag een manier van reageren is geworden. Om goed te functioneren heeft Jax leiding nodig zodat hij leert te vertrouwen op zijn mens(en) en hij het niet zelf uit hoeft te zoeken want dan gaat het fout. Tijdig sturing geven op een positieve manier, zeker niet met harde hand! Hij geeft zijn vertrouwen niet aan iedereen maar win je zijn hart, dan is het ook een leuke hond naast al zijn moeilijke kanten. Het is zeker geen beginnershond. Gelukkig heeft hij mede door de puppycursus een goede kennis van de basiscommando’s en kan hij best goed luisteren.

Als actieve hond heeft Jax niet genoeg aan 3x daags een blokje om. Met voldoende beweging en uitdaging is hij rustig in huis en kan hij ook heerlijk liggen slapen. Samen spelen vindt hij erg leuk. Ook hier is verstandig beleid noodzakelijk aangezien balletjes gooien de adrenaline verhoogt. Er is hem een eindcommando aangeleerd waarna hij lekker kan snuffelen zonder constant aan de bal te denken. Het speuren vond hij leuk maar detectiewerk, het betere zoekwerk zeg maar, blijkt echt zijn ding. Naar andere honden is Jax een tikje discriminerend, teven en gecastreerde reuen zijn meestal geen probleem, een enkele (intacte) reu ziet hij echt niet zitten. Hij kan dan zeer onaardig reageren. Tijdig aanlijnen is dan belangrijk om ongelukken te voorkomen. In het verleden heeft hij een ferme tik van een kat gekregen waardoor hij katten erg spannend vindt en onvriendelijk kan reageren. Het is niet onmogelijk maar vergt wat vaardigheid en hij blijft geregeld uitproberen of hij toch niet vervelend mag zijn naar de kat.  Gaat wel steeds beter.

Voor het ontvangen van bezoek is de bench aangeleerd. Het is helaas niet mogelijk om mensen op een andere manier te ontvangen. Ook dient de bench afgeschermd te worden aangezien aankijken de trigger is voor negatief reageren. Een poosje alleen thuis is op zich geen probleem, wel rustig opbouwen natuurlijk. Hiervoor is de bench niet nodig. De periode van slopen en dingen stuk maken heeft hij achter zich gelaten. In de auto vindt hij een beetje spannend, naast de fiets gaat netjes. Hij kan erg angstig reageren op harde of vreemde geluiden, harde wind en onweer. Vanzelfsprekend wordt hij niet geplaatst in een gezin of drukke omgeving al dan niet met kinderen. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op. Let op: we werken alleen op afspraak.