Jaio: denkt graag groots

 

Ras: Jack Russel Terrier
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 26-08-2010
Gecastreerd nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

UPDATE 19 maart 2023: helemaal niet oud, kijk hem eens gaan en een lol dat hij had!

Jaio is een stoer Jack Russeltje, een reu met geboortedatum: 26-08-2010. Eigenlijk ziet hij er uit als een heel klein rottweilertje, heel grappig. We kennen hem al wat langer want hij kwam regelmatig in ons pension logeren. Helaas zijn de persoonlijke omstandigheden van zijn baasje zo veranderd dat het echt onverantwoord was om nog langer voor Jaio te zorgen (dat had alles met de geboorte van een kindje te maken), met een heel verdrietig hart is deze keus gemaakt.

Er valt wel het een en ander over hem te vertellen en nee, niet alles is positief. Zo eerlijk moeten we wel zijn. Als pup in huis gekomen en eigenlijk heeft hij altijd behoorlijk de ruimte gehad om het leven naar eigen poot in te richten en als je dan ook nog eens Jack Russel bent, tja. Goed luisteren omvat gaan zitten op verzoek en ach, hij wil ook wel komen hoor. Alleen buiten is los van de lijn geen goed idee met name vanwege zijn gedrag naar andere honden. Het escaleert regelmatig tot vechten, slechts een enkeling vindt hij wel oké maar daar kun je dus beter niet vanuit gaan. Katten zijn niet veilig, het is niet alleen fixeren en najagen, geen goede optie.

Met een sterke neiging om zijn bezittingen te verdedigen, zeker als er iets lekkers met voer aanwezig is, vergt dat slim en tactisch handelen. Met gestrekt been een punt maken is niet verstandig, het zou dan zomaar kunnen zijn dat Jaio ‘zegt’: ik zei toch nee? dan zeg ik nu hap! Met verstoorde verhoudingen tot gevolg en daar is niemand mee gebaat. Want begrijp ons niet verkeerd, het is óók een grappig en aanhankelijk hondje dat stoer zijn speeltje apporteert en het heerlijk vindt om lekker samen aan het werk te zijn. Bij de dierenarts is een uitdaging, daar heeft u vast wel een beeld bij zo ondertussen. Bezoek ontvangen betekent Jaio in een veilige omgeving van bench of andere ruimte. Door zijn snel hoge opwinding is de kans op escalatie aanwezig. Met alleen thuis blijven ging hij ook in de bench, evenals voor de nacht. Dat is niet erg, hij ziet dat echt als zijn veilige plekje.

De problemen namen serieuze vormen aan met de zwangerschap en werden onhoudbaar na de geboorte van de kleine. Jaio gromde, sprong op en deed echt heel lelijk. Oudere neefjes en nichtjes ging wel altijd goed al adviseren wij een volwassen omgeving zonder kinderen. In gedrag zie je niet veel terug van zijn leeftijd maar hij heeft een grijs snoetje en ook blauwe oogjes (staar), hij slaapt wat dieper maar zijn oortjes doen het (als het Jaio uitkomt). Aandachtspuntje is wel dat hij alles waar hij het niet mee eens is, wat nieuw is, wat geluid maakt kenbaar maakt door te blaffen en dat is best een serieuze blaf. Ook vindt hij het nodig om regelmatig zijn visitekaartje achter te laten, een soort van ‘Jaio was hier’, door middel van markeren.

Bent u op zoek naar een stoer maatje met een eigengereide kijk op het leven en weet u dat op waarde te schatten? Een beetje bijschaven is niet onredelijk maar voor het overgrote deel: dit is Jaio, hij leeft al jaren een ‘groots leven’ dus verwacht geen wonderen. Eigenlijk komt het erop neer dat hij gewoon bij je moet passen, zo simpel is het eigenlijk. Begrijpt u dat en zien we een grote glimlach bij het lezen van zijn aandachtspuntjes? Neem dan contact met ons op, u bent welkom! We werken op afspraak.