Guus: daar ben ik (weer)

 

Ras: Kruising Spaniel x Beagle
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 07-10-2012
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Guus is een kruising Beagle zo leert het entboekje maar qua uiterlijk is het meer een kruising Spaniël. Het is een gecastreerde reu met geboortedatum: 07-10-2012. De castratie heeft geen positief effect gehad op zijn omvang, er wordt hard gewerkt om hem iets minder zwaar door het leven te laten gaan. Lastig want alles smaakt hem wonderwel. Eigenlijk is Guus een oude bekende van ons, in 2014 is hij door ons herplaatst, daarna wegens verdrietige persoonlijke omstandigheden weer in het asiel gekomen en…

Eigenlijk is Guus gewoon Guus gebleven: zijn positieve kanten nog steeds positief maar minder leuke dingen zijn er ook. Eind 2020 werd hij geplaatst, helaas retour gekomen wegens bijten. Zo vindt hij op bank en op bed vanzelfsprekend en accepteert dan geen dwang. Dat hij graag zijn leven indeelt zoals hem dat goed uitkomt kan ingewikkeld zijn om mee samen te leven. Er zijn natuurlijk ook dingen die gewoon gedaan moeten worden. Toch is Guus niet zo dom dat hij niet bereidt is om mee te werken, alleen moet het voor hem duidelijk zijn wat het voordeel is. Hij was namelijk best bereidt om voor een voertje van de bank (bed) te stappen. Met harde hand gaan de hakken in het zand en kan hij lelijk reageren. Evenzo geldt dat voor ‘leuke’ dingen zoals spelen en aaien. Specifiek het woordje ‘leuk’ tussen aanhalingstekens want behalve prettige gevoelens levert het ook spanning op, spanning waardoor hij negatief kan reageren. Dus ja, u ziet geweldige foto’s en Guus kan ook een heerlijke huisgenoot zijn maar hij heeft ook een rugzakje. In het asiel zien we de opwinding duidelijk terug bij het aanlijnen, thuis bij de eigenaren uitte zich dat in rijgedrag op mensen. Nee, dat heeft geen seksuele motivatie en is ook geen dominantie zoals vaak wordt gedacht. In zulke situatie is het opwinding. De uitleg is geen vrijbrief om hem maar zijn gang te laten gaan, het kan wel een stukje begrip geven. Begrenzen zonder harde hand, concreet zou aanlijnen en rustig meenemen en een zit vragen wat beloond kan worden bij een goede uitvoering een mogelijke interventie zijn. Soms is het ook een beetje zoeken, elkaar leren kennen om te zien wat het beste past. Gezien zijn leeftijd en gezien het feit dat het gedrag aardig is ingesleten zal enige mat van acceptatie onvermijdelijk zijn. Zo trekt hij behoorlijk aan de lijn, met een lange wandeling komt er ook wel ontspanning. Zijn kennis van goed luisteren beperkt zich tot het commando ‘zit’. In veilige gebieden kan hij ook los van de lijn. Met veilig bedoelen we zonder al te veel afleiding en zeker niet bij wegen in de buurt. In oktober 2020 heeft hij mee mogen doen met speuren, de juf was zeer tevreden, hij heeft talent!

Andere honden vindt hij in principe geen probleem. Oké ze moeten niet super opdringend zijn, dan laat hij duidelijk merken daar niet gediend van te zijn. Soms kan hij wisselend reageren en moet iedereen gewoon uit zijn buurt blijven. Volgens de informatie kan hij ook spelen met soortgenoten. Dat gedrag is bij ons in het asiel nog niet geobserveerd. Bij katten laat hij duidelijk fixeren zien, hij is wel uit het gedrag te halen leert de gedragstest. Of het verstandig is om hem samen met katten te plaatsen? Nee, het is waarschijnlijk niet het allerbeste idee. Guus in een gezin met kinderen is geen goede match hoewel hij het vanuit zijn jeugd wel gewend is. Inmiddels is hij een dagje ouder en heeft hij wat last van ouderdomsstaar en is rust en regelmaat (daar heb je het weer) helemaal niet zo’n slecht idee. Een poosje alleen thuis is geen probleem. Natuurlijk wel even netjes wennen na plaatsing. Hij neemt zijn taak serieus en zal blaffen bij wat hij als onraad classificeert. Met een lekker gevulde Kong was Guus bereidt om in de bench te overnachten, inclusief een licht protest de eerste paar minuten.

Vachtverzorging is een projectje met deze hond. In het najaar van 2020 is hij door onze medewerkers klitvrij gemaakt. Zodra er een klitje werd geraakt reageerde hij boos en die boosheid kent zo ongeveer 4 gradaties variërend van een lipje, een grommetje tot uitval en bijten met vasthouden. We hebben het allemaal voorbij zien komen inclusief boze ogen. Nu hij klitvrij is, is het beter te doen, al is opletten op zijn lichaamstaal nog steeds een must. Deed hij het braaf, dan was de beloning natuurlijk een lekker voertje en ‘knappe hond’! Voor het echte werk is het talent van een hondentrimster geen overbodige luxe, al zal niet iedere trimster de kennis en kunde hebben om Guus hierin te begeleiden. Kennelijk hebben spaniels bij sommige mensen geen al te goede naam. Bent u gesteld op een schoon en fris huis, dan kan Guus een licht frustrerende combinatie zijn gezien zijn voorkeur voor rollen in het natte gras, banjeren door de modder. Het halve bos gaat mee naar huis.

Bent u duidelijk, consequent, op een positieve manier? Guus wil best wel samenwerken maar kiest hier en daar voor de clown uithangen om onder een commando uit te komen en schroomt ook niet om op een negatieve manier te laten merken als hij het ergens niet mee eens is. U heeft dus kennis, moed, doorzettingsvermogen en een beetje humor nodig om het samenleven tot een succes te maken. Wilt u graag kennismaken? U bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.