Blacky: het leven is niet zwart wit

 

Ras: Labrador x Friese Stabij
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 24-02-2016
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 10-01-2021: het leek zo hoopvol. Na het delen van alle informatie volgde met goede moed een kennismaking en plaatsing. Echter Blacky liet merken dat meneer in huis hem angstig en onzeker maakte (en nee dat lag niet aan meneer maar is afkomstig uit zijn verleden). Die onzekerheid compenseerde hij met gericht negatief gedrag zoals grommen en snappen. Geen goed uitgangspunt voor samenleven met vertrouwen. Met mevrouw ging het wel goed, hoewel teveel nadrukkelijke aandacht toch ook spanning gaf en grommen. Wat is wijsheid? Het lijkt toch serieus dat Blacky meer moeite heeft met mannen dan met vrouwen maar of dat voor alle mannen geldt? Er zal bij de kennismaking goed gekeken worden naar ontspannen gedrag van Blacky. Het is in ieder geval duidelijk dat deze hond tijd en ruimte nodig heeft, ruimte in de zin van rust. Niet teveel druk, eerst elkaar maar eens leren kennen en observeren, rustig sturing geven zodat Blacky mag leren dat niet hij het hoeft te doen maar dat hij de regie over mag laten aan zijn baasje (man? vrouw?!)…

Blacky is een interessante kruising Labrador met Friese Stabij, een gecastreerde reu met geboortedatum: 24-02-2016. Voor iedereen die op het puntje van de stoel is gaan zitten bij het woord ‘labrador’, dat mag maar schuif eerst even naar achteren en lees het verhaal want er is veel te vertellen.

Als pup van een boerderij op een boerderij terecht gekomen; de honden leefden buiten en mochten in de keuken en bijkeuken komen. De woonkamer is dus onbekend terrein. Buiten had hij een vriendinnetje en dat ging prima. Blacky leerde snel wat de bedoeling was zoals op het erf blijven en blaffen als er mensen op het erf kwamen. Beide taken deed hij met verve. In de zomer van 2020 is er iets gebeurt waar hij vreselijk van is geschrokken aan zijn gedrag te zien. Bij thuiskomst van de eigenaar geen enthousiaste begroeting maar een angstig hondje met lage houding. Helaas is nooit duidelijk geworden wat er gebeurt is maar sindsdien is zijn gedrag wel verandert, en niet ten goede. Het alleen maar blaffen werd bij een aantal mensen ook uitvallen en happen. Het op het erf blijven bleek te ingewikkeld als hij boos reageerde naar mensen die voorbij gingen. Hulp werd gezocht maar soms is de conclusie dat herplaatsing een betere oplossing is, in ieders belang, hoe verdrietig ook.

Heel duidelijk laat Blacky merken geen dappere hond te zijn. Heel veel dingen vindt hij eng. Het uitlaten werd wel gedaan maar is ook nog een behoorlijk nieuwe ervaring. net als het leven in een wat drukkere omgeving. Naar mensen kan hij wisselend reageren. Heb je zijn vertrouwen en vindt hij je aardig, dan is het een grote knuffel en wil hij graag bij je zijn. Eigenlijk overdrijft hij daarin wel een beetje, het zit tussen heel erg steun zoeken en opdringerig zijn. Naar mensen die niet zijn vertrouwen hebben kan hij behoorlijk onaardig reageren. Hij lijkt slechter te reageren op mannen dan op vrouwen, hoewel er in ons team ook wel vrouwen zijn waar hij niet vriendelijk op reageert. Ook heeft de omgeving invloed op zijn gedrag. In zijn eigen territorium zal hij duidelijk feller reageren. Dat Blacky dol is op eten is een pluspunt in de zin van goed gedrag belonen maar een nadeel als het gaan om voer bewaking.

Andere honden zijn geen probleem. In het asiel is zijn strategie vooral soortgenoten negeren. Toegegeven sommigen maken ook wel veel kabaal. Logeer- of op visite komende honden waren in de thuissituatie nooit een probleem. Katten daarentegen vindt hij niet in huis horen, en eigenlijk ook niet in de straat/woonwijk. Blacky laat duidelijk fixeren zien en najagen. Ja, er waren kinderen in het gezin waar hij vandaan komt maar nee, gezien het onzekere gedrag waarbij hij durft uit te vallen en de uitkomsten van de gedragstest is een plaatsing in een gezin met kinderen of omgeving met contact met kinderen geen goede match. De eigenaar gaf ook aan dat de hond het duidelijk spannend vond met de kinderen. Een poosje alleen thuis is waarschijnlijk geen probleem. Houd wel in gedachten dat de woonsituatie van een boerderij anders is dan het leven in een rijtjeshuis. Rustig opbouwen waarbij Blacky het tempo aangeeft. Hij heeft inmiddels geleerd om mee in de auto leuk te vinden. Qua commando’s kent hij het verzoek tot zit en ook hier komen lukt redelijk mits er niet te veel afleiding is.

Zijn gedrag komt voort uit angst en onzekerheid waarbij hij sturing en begeleiding nodig heeft. De vrijheid van een erf lijkt ideaal maar als je niet echt stabiel in het leven staat heb je behoefte aan iemand die vertelt hoe het moet. Nu heeft Blacky zelf uitgevonden dat als hij lelijk doet, het enge verdwijnt en dat is wel een logische maar geen handige leerervaring. Bij wie mag hij leren dat het oké is om op je baasje te vertrouwen en stapje voor stapje het avontuur aan te gaan? Wilt u meer weten of komen kennismaken? U bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.