Sparky: het is een Shar Pei

 

Ras: Shar Pei
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 11-08-2016
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Sparky is met trots een Shar Pei, zo gedraagt hij zich en zo hoort het ook. Het is een blauw (grijze) reu, gecastreerd met geboortedatum: 11-08-2016. In het asiel gekomen wegens privé omstandigheden van de eigenaar. De keuze voor het ras was heel bewust en eigenlijk zijn we op zoek naar mensen die ook zo bewust een keuze maken. Want een Shar Pei is een hond maar ook een beetje bijzonder.

Samen met zijn mensen woonde Sparky zonder andere huisdieren en dat laatste wil hij graag zo houden. Katten worden serieus aangestaard wat de aanzet is tot uitvallen en najagen. Geen gezellige combinatie dus. Andere honden doen zijn bloeddruk oplopen, hij wil er graag naar toe om zich vervolgens macho op te stellen of in het geval van de gedragstest in een onzekere houding uit te vallen. In de praktijk werd de omgang met andere honden vermeden, waardoor het voor iedereen gezellig wandelen is.

De eerste dagen in het asiel waren ronduit moeilijk, voor Sparky en ook een beetje voor ons. Zijn terughoudende houding, argwanend waarbij hij zich ook negatief durfde op te stellen had een beetje tijd nodig. Het zien van zijn eigen tuig deed wonderen, daarmee wilde hij wel graag naar buiten om te plassen, wat een opluchting. Oké hij trekt aan de lijn, dat is een aandachtspuntje en zijn kennis van basiscommando’s is niet zo groot. Maar hij kan geweldig zitten, zeker voor een voertje, komt in een veilige omgeving braaf naar je toe en pootje geven behoort ook zijn vaardigheden. Los van de lijn is geen goed idee, niet gezien zijn gedrag naar andere honden en zo sterk is het ‘kom hier’ commando nu ook weer niet.

Spelen is wel favoriet, heerlijk achter een balletje aan, of een flostouw om vervolgens uitdagend rond te lopen, pak me dan als je kan. Verwacht geen eindeloos apportspel, Sparky bepaalt tot hoelang en dan is het klaar, tijd voor een relaxt dutje. Mensen op bezoek is in principe prima mogelijk maar houd er rekening mee dat er 3 verschillende opties zijn: 1. Sparky vindt je leuk, 2. Sparky blijft op afstand en komt hooguit voorzichtig snuffelen tijdens het tweede kopje koffie maar blijft in verlaagde houding, 3. Sparky vindt je niet aardig en hij blijft grommend je in de gaten houden. In welke categorie het bezoek valt bepaalt hij zelf, aan u de taak om bezoek te vertellen dat hond negeren de beste optie geeft tot een gezellig samenzijn.

Wellicht contrasterend met bovenstaande informatie: de omgang met kinderen was geen probleem. Ook vriendjes van de kinderen waren gewoon welkom. Voor alle zekerheid houden we een veiligheidsmarge aan en plaatsen we niet bij kinderen onder de 8 jaar. Sparky gaat graag mee in de auto. In huis is hij gewend aan een zacht plekje op de bank of elders in huis. Een poosje alleen thuis blijven is geen probleem. Zijn stoutigheid beperkt zich tot af en toe een prop papier verscheuren. Heeft u alle begrip voor zijn karakter en eigenhuid, wilt u graag met hem samenwerken voor een geweldige toekomst? Kom kennismaken; u bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.