Rosa, we gaan vooruit! of links, of rechts…

 

Ras: Kruising groot
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 11-12-2018
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja

Bijzonderheden:

Rosa staat vermeld als kruising groot en dat klopt helemaal. Het is een teefje met geboortedatum: 11-12-2018, nog niet uitgegroeid en zeker ook nog niet volwassen. De informatie van de eigenaar leert dat het een kruising Tosa Inu zou zijn met Ridgeback (in het entboekje staat kruising). Reden van de afstand heeft te maken met persoonlijke omstandigheden, een verdrietige noodzakelijke keus.

Het eerste dat opvalt is dat Rosa geen dapper hondje is. Ze vond het de eerste dagen heel erg spannend, was zeer onzeker. Dat is ze natuurlijk nog steeds, alleen niet meer bij de mensen die ze kent en vertrouwt. Is het ijs eenmaal gebroken zet je dan maar schrap, voor je het weet zit ze gezellig ergens boven je hoofd uit te springen, type blij ei. Netjes aan de lijn lopen vraagt nog een paar oefenmomentjes, de wil is er heus wel al is het wat lastig om of links of rechts te blijven. Enige kennis van basiscommando’s is aanwezig, mag best nog wat uitbreiding,  maar ze komt keurig als je roept.

Even een kletspraatje met nieuwe mensen tijdens de wandeling? Rosa gaat dan veilig achter de baas zitten zodat ze alles goed in de gaten kan houden. Tijdens de gedragstest zien we bij een aantal onderdelen veel stresssignalen, vlucht en slecht herstel, precies het beeld van het onzekere hondje de eerste dagen in het asiel. Het valt ook niet mee om met deze leeftijd van huis en haard te moeten wisselen en het vraagt, of zullen we zeggen eist,  een nieuw baasje met verstandige begeleiding. Andere honden zijn geen probleem, Rosa wil met alles en iedereen spelen. Als dat niet op prijs wordt gesteld door de andere hond, ook goed. Beetje teleurgesteld gaat ze op zoek naar iets anders leuks te doen. Ze is gewend in huis met katten te leven, katten buiten die wegrennen… we hoeven niets uit te leggen toch? Beetje rekening mee houden, een nieuwe kat rustig introduceren.

Een groot lichaam, een klein hartje, eigenlijk kunnen we zeggen dat u start op kleuterleeftijd. Dat geldt zeker voor alleen thuis zijn. De omschakeling was te groot van bijna altijd iemand thuis naar veel te lang alleen moeten zijn waardoor Rosa ging blaffen en beduidend minder positieve reacties van omwonenden tot gevolg had. Starten met vertrouwen en thuisgevoel bieden en vandaar in kleine stapjes, op het tempo van Rosa, uitbouwen naar een poosje alleen thuis. Een plaatsing in een gezin met kleine kindjes is niet verstandig, vanaf een jaar of 14 is bespreekbaar.

Klinkt dit als een negatief verhaal? Welnee, dat is zeker niet de bedoeling. Er is gewoon werk aan de winkel. Met een beetje inzet en goede omgang gaat dat zeker goed komen, binnen grenzen natuurlijk. De meest belangrijke eigenschap beheerst Rosa al super goed: KNUFFELEN! Komt u kennismaken met onze held op sokken? Graag op afspraak, u bent welkom!