Nero: bourgondisch type met dubbele bodem?

 

Ras: Labrador Retriever
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 11-11-2017
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Nero is een flinke jongen, in zijn boekje staat Labrador retriever. Het is een reu met geboortedatum: 11-11-2017. Wat heerlijk om een hond in huis te nemen, de verwachtingen waren blij gespannen. En natuurlijk kan het via privé wegen ook heel goed uitpakken, soms loopt het helemaal anders. Het verhaal van Nero is zo’n verhaal waarin het duidelijk niet goed is gegaan…

Lief voor mensen en kinderen, daar zijn we het volledig mee eens. Hoewel, tijdens de gedragstest vond hij een uit de auto stappend gezinnetje een beetje spannend en stond hij van een afstandje te kijken met een vage kwispel en een klein gromblafje. In de omgang in het asiel geen problemen, hij laat zich lief aanlijnen en loopt gezellig mee. Nou ja, dat meelopen moet u met een korreltje zout nemen, het is niet dat hij ontzettend trekt maar aan 1 kant lopen is nog wel een oefenpuntje. Geregeld wordt hij te enthousiast en begint dan in de lijn te happen. Een duidelijk NEE! en het aanbieden van een alternatief helpt hem om zijn plannen bij te stellen. Zijn kennis van basiscommando’s is sowieso nogal afwezig. Staat de wind goed, is de juiste motivatie er, dan wil Nero echt wel gaan zitten op verzoek, maar ‘af’ en ‘kom hier’ zitten niet echt in zijn systeem.

Tijdens de gedragstest laat hij redelijk stabiel gedrag zien, niet echt snel onder de indruk. Wat bij thuiskomst bij de eigenaar een nare verrassing was, is de ontmoeting met de kat des huizes.Dat ging echt niet goed. In het asiel, bij het hek van het kattenbuitenverblijf, was Nero zwaar onder de indruk van kater Lewis. Nu is het ook verstandig om als hond onder de indruk te zijn van Lewis maar heel grappig om te zien dat hij ook echt steun kwam zoeken bij de tester. Bij iets minder heftige katten zien we Nero opgewonden reageren, najagen is zeker een mogelijkheid dus laten we geen risico nemen, geen plaatsing samen met katten.

Met andere honden hebben we een heel dubbel verhaal: de ervaring van de eigenaar is helemaal niet positief. Tijdens de test en in de dagelijkse omgang komt dat niet direct naar voren maar het matchen met de hond van nieuwe baasjes ging heel erg moeizaam en bevestigde het verhaal bij afstand. Uiteindelijk werd het spelen en kon er ook samen gewandeld worden. Helaas waren de ervaringen thuis niet positief: spel ging te hard en sloeg om agressie en ook de ontmoeting met andere honden buiten verliep verre van vredelievend. Wat precies de oorsprong is van het gedrag is lastig te zeggen, het is zeker iets om serieus te nemen. Een verstandige omgang, training en begeleiding is noodzakelijk. Dus in tegendeel wat je van zijn ‘ras’ zou verwachten is de omgang met soortgenoten verre van ideaal, sorry. Nero wordt dan ook niet met soortgenoten geplaatst, leren omgaan met andere honden is genoeg uitdaging.

Een poosje alleen thuis is geen probleem (wel rustig opbouwen) en mee in de auto is helemaal leuk. Nero zit dan keurig op de achterbank in de hondenautogordel. Het is niet aardig om te zeggen zo in het openbaar maar er mogen de nodige kilootjes af, hij is echt te dik. Een bijzonder detail: hij is cryptorchide, dat wil zeggen dat hij 1 keurig ingedaalde bal heeft maar dat de andere nog in het lieskanaal zit. Gezien zijn leeftijd zal dat ook niet meer vanzelf goed komen. Op termijn is het verstandiger om hem te laten castreren, het zou problemen kunnen geven.

Bent u wel een beetje formaat hond gewend en wilt u graag aan de slag om zijn probleemgedrag om te buigen, samen zijn talenten te ontdekken en uit te bouwen? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!