Mo: onzeker lief hondenmeisje

 

Ras: Kruising groot
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 03-07-2018
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 14-01-2020: voor Mo was het de derde keer dat ze mee mocht te speuren. Waar ze de eerste keer nauwelijks een voertje aan durfde te nemen, ging ze nu gelijk aan Hanneke snuffelen: ‘u was die mevrouw met de worstjes toch??’ Even een klein spoortje om de draad weer op te pakken maar duidelijk veel dapperder dan de voorgaande keren en joehoe, zelfs dwars door boom- en struikgewas omdat daar het geurspoor liep. Een groepje kinderen was even heel erg spannend, met een grote bocht op veilige afstand passeren. Ze herstelde vlot en ging door met wat ze aan het doen was, heel erg genieten samen in het bos! ❤️

Mo is een Griekse schoonheid, een eh, tja, hoe zullen we dat eens omschrijven? In het asielsysteem staat ze vermeld als ‘kruising groot’. Het is een teefje, gecastreerd, met geboortedatum: 03-07-2018. Een deel van haar voorgeschiedenis is bekend: ze is als puppy van 5-6 weken gevonden in een soort gang verscholen op een vuilnisbelt. Er waren meerdere broertjes en zusjes, Mo liet zich slecht vangen, een klein angstig hondje. Met 16 weken leeftijd naar Nederland gekomen. Bang en onzeker, het klinkt door het hele verhaal, alles wat ze niet kent werd gromblaffend in een lage houding argwanend bekeken. De eigenaar is met goede moed aan het traject begonnen, heeft puppycursus gevolgd en is ook geslaagd! Toch werd de omgang niet eenvoudiger ondanks alle inzet, en moest uiteindelijk worden gekozen voor herplaatsing, een verdrietige keus.

Er is een groot verschil tussen Mo buitenshuis en Mo in huis. Mo buitenshuis is een ietwat onzeker hondje maar feitelijk loopt ze fier aan de riem, duidelijk zin om samen op pad te gaan. Vaak werd er samen met een hondenvriendinnetje gewandeld en dat was dolle pret tussen de honden. Andere honden worden ook vriendelijk begroet. Alleen heel drukke onstuimige soortgenoten, dat vindt Mo 3x niets. In het asiel heeft ze vriendschap met Jax, heel leuk om te zien. Ze kent de basiscommando’s, nou ja zo ongeveer en kan in veilige gebieden ook wel los. Het hier komen is nog wel een aandachtspuntje. Gelukkig is Mo enthousiast over een voertje als beloning, een balletje heeft minder haar interesse.

Een poosje alleen thuis is geen probleem. In een nieuwe situatie even rustig opbouwen, vinden wij vanzelfsprekend, u toch ook?! Bij onraad gaat ze blaffen, denk daarbij aan mensen die langslopen, buren die thuiskomen, de postbode, iets dat plots omvalt enz. Niet zo vreemd want als onzeker hondje ben je altijd bezorgd of diegene misschien ook binnenkomt, iets wat ze erg spannend vindt. Met het ontvangen van bezoek gaat Mo erg blaffen in lage tot zeer lage houding. Ze kan dan moeilijk rust vinden en niet ontspannen. Met sommige mensen bouwt ze een vertrouwensband op, met anderen lukt dat niet, ook niet als ze regelmatig komen. De verwachting dat Mo jan en alleman leuk gaat vinden is niet reëel maar met ruimte en begeleiding kan het gedrag wel meer tot rust komen. Veiligheid is daarbij heel belangrijk. Ze zal niet in een gezin/omgeving met kinderen geplaatst worden. Niet alleen mensen kunnen het gedrag uitlokken, ook iets nieuws in huis bijvoorbeeld een stapel doosjes op het aanrecht wat er normaal nooit staat…

Met spanning in het lichaam en toch ook nog een jonge hond zijnde werd ‘s avonds vaak opspring- en hapgedrag gezien, met name als de eigenaar rustig van een kopje koffie wilde genieten. Het is gedrag wat vrijwel niet te negeren is (waarbij negeren ook niet een goed advies is), ander gedrag aanleren en grenzen aangeven moet de sleutel tot succes worden. Let wel, geen harde hand! Het gedrag zoals omschreven in de thuissituatie zien we niet in het asiel, niet zo vreemd want dat is ook niet te vergelijken. Katten ziet Mo als interessante najaagobjecten. Bij stoere exemplaren zoekt ze dekking bij degene die de riem vasthoud, zo schattig.

Heeft u ervaring met onzekere/angstige honden en kennis van hondengedrag? Voldoende tijd en ruimte om Mo verder te helpen naar meer stabiliteit en vooral samen plezier in het leven? Kom kennismaken; graag op afspraak, u bent welkom!