Leo: is nog bezig met zijn inburgering

 

Ras: Kruising Labrador
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 20-10-2017
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Leo is een knappe kruising Labrador, een gecastreerde reu met geboortedatum: 20-10-2017. Als Roemeen is hij eigenlijk net begonnen aan zijn inburgering in Nederland. De eerste 2 maanden in gastopvang en sinds 3 maanden bij zijn nieuwe baasje. Maar moeilijke situaties kun je niet altijd voorzien, om persoonlijke redenen moest Leo met spoed onder dak. Van zijn voorgeschiedenis in Roemenië is niets bekend.

De eerste kennismaking met Leo is heel erg spannend, idem dito met riem omdoen. Een heel serie stress signalen komt voorbij maar… als je een beetje de tijd neemt en het ijs is gebroken staat hij in de startblokken. Jippie, we gaan wandelen! Volgens de informatie kan hij zelfs naast de fiets, dat hebben we nog niet uitgetest. Zijn kennis van basiscommando’s is niet zo groot. Hij wil best wel terugkomen als je roept, in ieder geval als hij niets belangrijkers te doen heeft en hij kan ‘zit’ en ‘af’. In een drukke omgeving zoals het asiel trekt hij aan de lijn, buiten loopt hij redelijk netjes mee. Zijn neusje maakt overuren, druk met snuffelen.

Als Leo teveel spanning ervaart raakt hij het overzicht een beetje kwijt wat zich uit in cirkelen en blaffen. Herstel de rust door hem uit de situatie te halen, tijd voor minder spanning. In het asiel zien we het gedrag als er iemand langs de kennel loopt. Tijdens de gedragstest laat hij het zien bij borstelen/betasten. In het eerste voorbeeld heeft het alles te maken met opwinding en niets met die opwinding kunnen omdat de kennel nu eenmaal een vastgestelde ruimte is. In het tweede voorbeeld zijn er teveel prikkels die Leo als te spannend en dus stress ervaart. Niet te veel te snel willen is het advies. Positieve begeleiding en enige kennis van hondengedrag is belangrijk. Daarbij houdt Leo van knuffelen met iedereen die hij in zijn hart heeft gesloten, samen op de bank jaah..

Een gezin met oudere kinderen (10+) is bespreekbaar, een volwassen omgeving verdient de voorkeur. Katten zijn ideaal om achteraan te jagen, als ze blijven zitten is de lol weg en stopt Leo ook met zijn gedrag. Niet alle honden vindt hij geweldig, vooral donkere, zwarte  honden lijken zijn misgenoegen op te wekken. In het algemeen reageert hij op andere reuen van gelijk formaat, kleinere honden gaat meestal goed. Los van de lijn gaat het beter dan aangelijnd. Een poosje alleen thuis is geen probleem (1-2 uurtjes), natuurlijk wel rustig opbouwen. We moeten streng zijn, zijn gewicht is niet bepaald gezond, zeker niet voor zijn gewrichten. Nu heeft hij een aantal dingen tegen: het is een kruising labrador met bijbehorend altijd honger én hij is gecastreerd. Kies een dieetvoer zodat hij wel voldoende bouwstoffen binnenkrijgt plus een verzadigd gevoel om rooftochten voor voedsel te voorkomen, eventueel onder begeleiding van de dierenarts.

Heeft u een warm hart voor honden die niet zo dapper in het leven staan en kunt u/wilt u graag samen het avontuur aangaan? Kom kennismaken; u bent welkom! Let op, we werken alleen op afspraak.