Ferro: kalmte kan u redden

 

Ras: Border collie
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 21-03-2010
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Ferro is een echte Border collie, driekleur, een reu met geboortedatum: 21-03-2010. Persoonlijke omstandigheden zorgden ervoor dat de eigenaar niet langer voor hem kon zorgen, een verdrietige keus want de hond is als puppie in huis gekomen. In het asiel zien we vooral de drukke kant van Ferro, met name omdat hij snel geprikkeld is door al die andere honden zo dichtbij. Eén op één met een beetje rust maakt hij wel contact en wil hij graag even gezellig samen knuffelen. Even hoor, dan is het tijd voor actie. Het blijft natuurlijk wel een bezig bijtje.

Een deel van zijn gedrag is veelvoorkomend bij dit ras. Zijn voorliefde voor balletjes bijvoorbeeld (bij gebrek aan schapen). Nee, hij is nooit aan het werk geweest en ook de hondentrainingslessen heeft hij gemist. Zijn kennis van de basiscommando’s is beperkt tot zit, af en kom hier. Los lukt ook nog wel, al kost dat wat meer moeite want oef, hij houdt toch echt liever dat balletje vast. Ferro samen met katten is geen goed idee, fixeren en najagen, niet leuk samenwonen. In zijn houding naar soortgenoten heeft Ferro vooral een grote voorliefde voor teefjes. Dan trekt hij al zijn charme uit de kast, heel vermakelijk om te zien. Reuen vindt hij wel oké maar negeren is ook een prima strategie vindt hij zelf.

Een paar uurtjes alleen thuis is geen probleem, natuurlijk wel rustig opbouwen in een nieuwe situatie. Ferro houdt graag alles in de gaten, een plekje bij het raam is favoriet. Met de wandeling is het belangrijk om te weten dat hij de neiging heeft om te trekken, wij mensen lopen gewoon te langzaam vindt hij zelf. Daarnaast fixeert hij naar fietsers en auto’s. Een belangrijk aandachtspuntje, het zou levensgevaarlijke situaties op kunnen leveren en moet dus goed begeleid worden. Tijdens de gedragstest laat hij bij een aantal onderdelen duidelijk wat stress gedrag zien. De informatie leert dat Ferro geluidsgevoelig is, dus angstig wordt bij boze stemmen (hard pratende mensen), vuurwerk, andere harde geluiden.

Een gezin met kleine kindjes is een minder goede match. In een drukke omgeving wordt Ferro ook erg druk en nerveus, bovendien als kindjes rond gaan rennen triggert hem dat tot de kudde bijeen halen, najagen dus. We hoeven toch niet in het bijzonder te vermelden dat hij voldoende beweging nodig heeft?! Niet alleen beweging, ook voldoende rustmomenten zijn belangrijk. Het gaat in het leven om het vinden van balans, het juiste evenwicht. U zit op het puntje van uw stoel? U bent welkom voor een afspraak!