Cato: voor intimi een blij bommetje

 

Ras: Kruising Boxer – Pitbull/Bully
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 13-07-2019
Gecastreerd nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Cato is een kruising Boxer met beetje Pitbull/Bully, een teefje met geboortedatum: 13-07-2019. Het eerst wat natuurlijk opvalt is de behoorlijke onderbeet die ook niet helemaal netjes recht staat. Het geeft haar vooral een grappig uiterlijk en gelukkig heeft ze nergens last, eet prima haar dagelijkse brokken. Ze is in het asiel gekomen wegens persoonlijke omstandigheden van haar baasje én het feit dat samenwonen met katten een no-go is.

Als pup in huis gekomen. Wel met de puppycursus begonnen maar zoals met veel dingen gooide ook hier corona roet in het eten en de cursus werd niet afgemaakt. De eerste dagen in het asiel was Cato vooral bang, lage houding, grommen. Rustig kennismaken en stapje voor stapje kreeg ze een beetje meer vertrouwen. Met de vaste medewerkers is het inmiddels koek en ei en is Cato het spreekwoordelijke blije ei of happy cookie. Haar enthousiasme en drukke gedoe is een combinatie van ‘ik vind alles een feestje’ en toch ook ‘eigenlijk vind ik het ook nog wel erg spannend’. Natuurlijk doet haar leeftijd en haar genenpakketje ook een duit in het zakje. Ze kan zit op verzoek, af lukt ook nog wel en ze geeft pootjes. Aan de lijn trekt ze en los van de lijn gaan de oortjes dicht en vliegt ze alle kanten op inclusief achter van alles aan. Een spelletje apport is geen probleem, ze komt het speeltje keurig terugbrengen en laat ook los zonder problemen.

Door omstandigheden moest het baasje ineens gaan wonen in een omgeving waar ook katten waren en dat werd geen succes (understatement). Uiteindelijk heeft Cato een van de katten ook te pakken gekregen, poes leeft nog maar u begrijpt, we gaan deze hond niet samen met katten plaatsen. Ook de gedragstest laat op het onderdeel katten: verstarren, fixeren en najagen zien. Het gedrag naar andere honden is een stukje minder eenduidig. Eigenlijk heeft Cato geen idee hoe ze zich moet gedragen en vindt ze het best spannend. Dat resulteert in of negeren, of voorzichtig iets leuk vinden tot uitvallen. Er is geen duidelijke lijn in te ontdekken maar ze laat het wel in haar gedrag zien. Dus is het heel belangrijk dat een nieuw baasje iets van hondentaal moet weten, begrijpt hoe je gedrag moet lezen én hoe je het positief in goede banen moet leiden. Wachten tot ze uitvalt en dan corrigeren is geen goed idee, evenals het zelf uit laten zoeken. Ze zal in ieder geval niet samen met een andere hond in huis geplaatst worden.

Andere mensen vindt Cato spannend en door alle veranderingen is die onzekerheid meer op de voorgrond komen te staan. Het uit zich in snappen (kort uitvallen) uit angst en onzekerheid. Een muilkorfje bij de dierenarts was geen overbodige luxe en Cato kan ook reageren op mensen die relatief kortbij passeren. Ook hier is het belangrijk om gedrag te herkennen en vanuit veiligheid meer vertrouwen op te bouwen. Is dat een eenvoudige opdracht? Nee, dat is het niet maar het is wel een leuke uitdaging. Rust is daarbij belangrijk. Ook met spel weet Cato niet altijd te doseren. Eigenlijk kunnen we zeggen dat enige mate van zelfbeheersing nog een aandachtspuntje is. Mocht u het zich nog afvragen na bovenstaande omschrijving: nee Cato zal niet bij kinderen geplaatst worden. Alleen thuis blijven kwam eigenlijk niet veel voor, opnieuw door corona veel thuis. Met een rustige opbouw lukte het voor een paar uurtjes. Dit zal in een nieuwe omgeving opnieuw geleerd moeten worden.

Mee in de auto vindt Cato geweldig, ze zit dan heerlijk naar buiten te kijken. Heeft u rust en ruimte in hart en hoofd om dit leuke hondenmeisje te begeleiden en samen het avontuur aan te geven dat leven heet? Gewoon elke dag een nieuwe kans, een stapje verder in combinatie met veel lol hebben. Wit u meer weten of kennismaken? U bent welkom! Let op, we werken alleen op afspraak.