Ace: we zetten de kaarten opnieuw in

 

Ras: Mechelse herder
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 16-07-2017
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja/zie info

Bijzonderheden:

Ace is een knappe Mechelse herder reu met geboortedatum: 16-07-2017. Als u denkt: ik heb hem eerder gezien, dan klopt dat. Door privé omstandigheden van zijn baasjes is hij helaas retour gekomen. Oorspronkelijk komt hij uit België en was het de bedoeling dat hij als explosievenhond aan de slag zou gaan. Met 10 maanden leeftijd bleek hij niet te voldoen aan de hoge eisen en mocht hij verder als huishond. En dat is best een beetje een uitdaging.

Laten we maar met de deur in huis vallen: Ace kan niet alleen thuis zijn. Het geeft hem veel stress en hij gaat dan in huis plassen. Hij is slim genoeg om deuren open te maken. Afleiden met iets lekkers is geen oplossing. In theorie is in kleine stapjes opbouwen de oplossing, op tempo van de hond, maar houd rekening met de mogelijkheid dat Ace altijd grote moeite blijft houden met alleen thuis zijn en dat hij dus altijd bij zijn mens(en) moet kunnen zijn.

Altijd in voor actie en toch ook behoefte aan rust en regelmaat. Als Ace de situatie niet meer overziet of als de opwinding te groot wordt, uit zich dat in stressgedrag van opspringen en happen, rondjes willen cirkelen. Nee, correcties gaan hierbij niet de oplossing zijn, voorspelbaar zjjn en sturing geven wel. Hij is slim genoeg om lekker actief mee aan de gang te gaan, speuren, gehoorzaamheid, einden wandelen, alles is mogelijk. Hij kent de basiscommando’s. Daarbij is een spelletje balapport ook een leuke bezigheid, geen 30x, een beetje afwisseling vindt hij wel prettig.

Contact met soortgenoten gaat meestal goed als hij los is, hoewel een beetje machogedrag naar andere reuen niet vreemd is. Even zien wie de knapste is (Ace natuurlijk). In een vorige woonsituatie leefde hij samen met een klein hondje, een teefje en dat ging prima. Aangelijnd is contact met andere honden duidelijk wat spannender, niet dat hij uitvalt maar je ziet aan zijn houding dat hij het liever niet heeft. Hoewel hij voorheen gewend was aan een kat in huis is dat al weer eventjes geleden en laat hij duidelijk fixeren en najagen zien (ook konijnen). Of het opnieuw een succes gaat worden staat of valt met de begeleiding van een nieuwe eigenaar.

Hoewel hij in principe mensen oké vindt, laat hij met name in het donker wat scherper gedrag zien. Merkbaar aan grommen en een teken dat hij het toch niet helemaal vertrouwt. De omgang met kinderen is vanaf een jaar of 10 bespreekbaar. Tijdens de gedragstest liet Ace veel stress signalen zien richting de pop, vandaar het advies niet bij kleine kindjes. Ook met oudere kinderen geldt: verstandige begeleiding is altijd noodzakelijk om miscommunicatie te voorkomen.

De conclusie van destijds staat nog steeds fier overeind: met een goede match is Ace een wereldhond maar voor een heel aantal mensen zal hij teveel hond zijn om in goede banen te leiden. Klinkt dat streng? Ja misschien wel maar er is niets mis met je eigen grenzen en kunnen te (h)erkennen en daar de juiste hond, of in dit geval de juiste baas bij te zoeken. Bent u degene die we zoeken en zit u op het puntje van uw stoel? Kom kennismaken, u bent welkom! Let op: we werken alleen op afspraak.