Kees: jantje huilt, jantje lacht?

 

Ras: Europees korthaar
Geslacht: Poes
Geboortedatum: 16-03-2018
Gecastreerd ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Kees is een prachtig zwart katje, een gecastreerd poesje met geboortedatum: 16-03-2018. Het was een ingewikkeld verhaal bij afstand en hoewel ze de eerste tijd vooral erg angstig was, begrijpen we inmiddels het probleemgedrag. Eens zien of we een helder beeld kunnen schetsen…

Het katje is geboren bij mama en broertjes en zusjes, maar mama zag het helemaal niet zitten om Kees groot te brengen. Heeft zij iets geweten wat mensen niet konden zien? Hoe het ook zij, de kleine kitten werd met de fles groot gebracht. Heeft altijd als binnenkatje geleefd, behalve op de camping waar ze wel naar buiten mocht. Dat vond ze zo spannend dat ze eigenlijk voornamelijk ergens onder verscholen zat. In het gewone dagelijkse leven thuis was heus een krabpaal aanwezig, Kees vond dat totaal niet interessant en koos ervoor om het meubilair een ander aangezicht te geven (behang, gordijnen en meubels). Ter verdediging, het is natuurlijk ook nog een jong katje, maar haar mensen vonden het begrijpelijkerwijs een minder goed idee.

Een stukje kennis delen: er zijn katten die graag krabben op iets wat op de grond ligt, een deurmat of zo’n kartonnen krabplank (de horizontale krabbers). Andere katten krabben graag de hoogte in, dan is een krabpaal een betere investering (de verticale krabbers). Het is wel belangrijk dat een kat in gestrekte lengte tegen de krabpaal aan kan staan. Dus niet met een schuilhuisje onderaan want dan kun je niet lekker voluit krabben. Het is ook belangrijk om de krabpaal met het groter groeien van de kat mee te laten groeien. Dus waar een kitten veel lol heeft aan een klein krabpaaltje, wil een volwassen kat toch echt iets groters dan wel steviger. Ook kan de plaats van de krabpaal bepalend zijn of de kat het gaat gebruiken of niet.

Behalve het herinrichten van de woonkamer heeft Kees bijzonder gedrag: ze wil op zich wel aangehaald worden en komt ook naar je toe, geeft kopjes en lijkt geaaid te willen worden. Vervolgens raakt ze zo overprikkeld en opgewonden dat ze zeer wisselend gedrag laat zien wat schommelt tussen onzekerheid en agressie. Bewegende handen vindt ze moeilijk om liefdevol te behandelen. U ziet haar op de foto’s met niet ontspannen ogen, op zich wel te verklaren want zo’n starende cameralens is ook spannend maar we zien het ook in real life. Respect geven voor de signalen die ze aangeeft is belangrijk, hierdoor neemt Kees’ haar veiligheidsgevoel toe en zal er hopelijk meer ontspannen gedrag te zien zijn. Zo ver zijn we nog niet.

Een rustige omgeving, dat wil zeggen geen kleine kindjes in huis, is belangrijk. De andere katten in de open kattenkamer vindt ze erg spannend. De omgang met een hond is niet bekend. Als is Kees gewend en zich meer thuis voelt, zou het wellicht een goed idee zijn om haar toegang tot buiten te geven. Wellicht dat haar woondecoratieve gedrag afneemt of zelfs verdwijnt. Medisch is alles in orde en ze is keurig kattenbakzindelijk.

Wilt u meer informatie of komen kennismaken? U bent welkom!