Zoë: zoekt rots in de branding!

 

Ras: Duitse Herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 07-12-2015
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Zoë is een prachtige Duitse Herder, een gecastreerd teefje met geboortedatum: 07-12-2015. Als je door moeilijke omstandigheden de beslissing moet maken om je hond te herplaatsen is dat verdrietig, en dat is precies wat het baasje van Zoë is overkomen. Niet alleen haar mens heeft het er moeilijk mee, Zoë zelf, hoewel ze een beetje begint te wennen, is ook niet happy met de nieuwe situatie dus we gaan hard op zoek naar een nieuw lief baasje.

Als pup in huis gekomen, puppycursus gevolgd dus met de basiscommando’s zit het wel goed. Het is een onzeker hondje wat zich uit in instabiel gedrag. Zowel in de informatie van de eigenaar als in de gedragstest komt dit duidelijk naar voren. Buiten tijdens de wandeling is ze met alles bezig, behalve met haar baas. Andere honden werden ontweken, in het asiel laat Zoë duidelijk zien waarom: ze valt behoorlijk uit naar soortgenoten. Daarbij maakt het niet uit of de andere hond een reu of teef is, groot of klein, haar reactie is “gewoon” uitvallen. In de thuissituatie waren een paar honden waarmee ze wel kon spelen, of eigenlijk rondjes rennen is haar speltactiek, maar dat was meer uitzondering dan regel.

Werk aan de winkel dus en dan niet met harde hond of met correcties. Nee, eerst werken aan rust en vertrouwen, aandacht voor de baas. Zoë moet gaan ontdekken dat haar baas het antwoord is en dat daar haar toekomst veilig is. Klinkt dat vaag? Nee hoor, positief duidelijk richting aangeven, niet te veel te snel willen doet wonderen. En ja, dat vergt wel training en inzet, het gaat niet vanzelf goed komen. Samen met katten is geen goede match. Ze is het in huis niet gewend en buiten laat ze najagen zien. Kinderen zou in principe geen probleem moeten zijn. De vraag is of er voldoende tijd is om én Zoë te begeleiden én een huishouden met kleine kindjes te runnen?! Een omgeving met iets oudere kinderen is wellicht een beter idee.

In de oude situatie thuis kon ze best even alleen zijn. Het is de vraag of dat na plaatsing ook goed gaat. In het asiel laat ze zien het heel moeilijk te vinden, toch zien we een beetje gewenning en ligt ze soms ook rustig in haar mand. Het betekent in ieder geval dat het heel langzaam moet worden opgebouwd na plaatsing en het tempo? Dat geeft Zoë aan, dat kunnen wij niet bepalen. Ook hier staat of valt alles met rust en vertrouwen. Rust betekent overigens niet dat het geen actieve hond is. Integendeel, ze heeft ruime behoefte aan beweging! Juist door voldoende uitdaging buitenshuis en een uitlaatklep voor haar energie zal het makkelijker zijn om haar gevoel van basisveiligheid te herstellen. Lange wandelingen, eventueel naast de fiets (moet wel aangeleerd worden) en bijvoorbeeld samen speuren, pas daarna is bankhangen toegestaan. Een spelletje balapport doet ze keurig.

Bij wie mag haar toekomst in goede handen zijn? Heeft u belangstelling? Graag op afspraak, u bent welkom!