Sammy: staat in de startblokken

Ras: Kruising Herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 06-06-2010
Gecastreerd: niet bekend
Kan met andere dieren: nee

Bijzonderheden:

Update: zaterdag 28 april 2018 was een spannende dag voor onze langzittende honden Dushi en Sammy: een dagje speuren in Ruinerwold bij Stichting Re-Trail. In de week daarvoor waren we al druk geweest met de voorbereidingen: zou Dushi in een bench in de auto gaan? Check. Sammy ook? Check. Tuig op maat, lange lijnen mee en natuurlijk heel veel lekkere voertjes, tijd voor actie!

Waarom speuren? Het geeft onzekere honden zelfvertrouwen. Het is een goede uitlaatklep voor energie (en energie hebben ze). Het verlaagd stress en heel belangrijk, het maakt honden blij 🙂

Voor Dushi was het de eerste keer en ze deed het geweldig! In het begin even aftasten, zeker omdat ze niet altijd even makkelijk is met onbekende mensen en we behalve de begeleiding en sporenloper ook rtv drenthe mee hadden voor een reportage (het nieuwsitem is al gedeeld hier op facebook, zie zaterdag 28 april). Tussendoor even gek doen met een grote stok en na hard werken lekker afkoelen in de sloot.

Sammy heeft vorig jaar al een beetje ervaring opgedaan tijdens een workshop speuren en liet zien dat ze nog steeds een toppertje is! Keurig het spoor uitwerken, met zoveel overgave dat het hard werken was om haar bij te houden. Wachten is sowieso niet Sammy’s sterke punt 😉

Omdat re-trail specifiek bedoeld is voor honden die herplaatst moeten worden, via een asiel of herplaatsorganisatie en men bekend is met honden met een verhaal houdt iedereen rekening met elkaar, voldoende afstand etc. Zo hier en daar gaven de honden ons toch zeker een uitdaging maar het is goed gegaan. Weet u dat Stichting Re-Trail Dogs dit kosteloos mogelijk maakt? www.re-traildogs.nl De honden hebben genoten en wij ook! 

      

Update 07-07-2018: nieuwe foto’s…

Update 07-06-2017: “maandag heerlijk gewandeld met asielhond Sammy, waterratje 1e klas.Beetje teleurstellend (voor haar) dat de lijn veel te kort was om achter het waterkipje aan te gaan, en dat mens (ik dus) wilde ook niet mee het water in :-p Het is een beetje tactisch lopen aangezien andere honden niet haar vrienden zijn maar ach, dat zijn we wel gewend van de eigen hondjes. Terug naast de fiets liep ze ongeveer net zo hard als op de heenweg, wat een powerdog!”

P.S. ze is het asiel meer dan zat en zoekt serieus een goed thuis.

Update 06 mei 2017: workshop praktijkspeuren door Nella Mastenbroek (Speurtraining Friesland/ Re-trail Dogs), georganiseerd door Hondenschool King Coaching, locatie: Hargen. Sammy was één van de bofferds die mee mochten doen. Ze zit boordevol energie. Zo veel dat het haar vast soms ook een beetje in de weg zit. Het was dan ook een kippenvel moment om te zien dat Sammy eigenlijk gelijk wist wat ze moest doen.
En terwijl ze speurt zie je dan opeens veel meer rust in dat mooie zwarte lijf komen. Een kruising van wegen? Ze werkt het uit alsof ze dat al jaren doet. De conclusie van Nella: “Wat een geweldige hond om mee samen te werken en wat doet het haar goed!”

Een paar foto’s ter illustratie:

  

  

  

 

sammy-91 Sammy is een leuke kruising Herder, een teefje met geboortedatum: 06-06-2010. We kunnen haar omschrijven als ‘malle fluitketel’, actief, in de startblokken en altijd in voor een knuffel. In dat drukke gedoe ligt ook veel stress, te herkennen aan stress signalen en ook aanlijnen ervaart ze als spannend. Rust, focus, het vraagt enige oefening en doorzettingsvermogen en dan, ja, dan heeft ze tijd om samen te werken en is er contact, super! Bij binnenkomst viel op dat ze best mager was, gelukkig zien we vooruitgang. Aan haar eetlust kan het niet liggen, elk lekkertje wordt met grote snelheid verslonden en ook de bak brokken is binnen no-time leeg. Er was zorg over haar manier van lopen. Gelukkig gaven de röntgenfoto’s een goede uitslag: heupen in orde, rug geen bijzonderheden. Advies: spieropbouw door middel van lange rechte stukken lopen en wie weet in de toekomst ook naast de fiets.

sammy-9Andere honden, katten en vermoedelijk ook kleine huisdieren zoals konijnen, cavia’s e.d. zijn geen goede match met Sammy in  huis. Ze is gevonden met een snuitje om en hoewel dat geen goed idee is omdat de hond niet voldoende kan hijgen bij warmte, begrijpen we wel waarom de keus zo werd gemaakt. En toch, als je Sammy op een positieve manier leert dat aandacht voor de baas veel meer oplevert dan gedoe met andere honden, is het zeker mogelijk om redelijk dichtbij andere honden te komen. Geen direct contact dan valt ze terug in uitvallen, gedrag dat ze vermoedelijk al heel lang doet en dus een succesvolle gewoonte is geworden. Corrigeren is niet de juiste weg voor een goed resultaat, ander gedag aanleren wel. Bent u op zoek naar een hond om op zondagmiddag met mooi weer los van de lijn heerlijk op het strand te wandelen, dan gaat de match met Sammy wel heel erg ingewikkeld worden. Wilt u een hond waar u fijn mee kunt wandelen, gewoon 1 op 1 samen bezig zijn, dan is deze dame meer dan de moeite waard. Een goede(!) muilkorf kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

sammy-28Van haar voorgeschiedenis is vrijwel niets bekend behalve dat ze waarschijnlijk meerdere eigenaren heeft gehad. Over alleen thuis zijn bijvoorbeeld kunnen wij u niets vertellen. In kleine stapjes rustig opbouwen, niet te vaak en vooral niet te snel. Gezien Sammy’s onzekere gedrag heeft een niet al te drukke omgeving de voorkeur, een gezin met kinderen vanaf 12 jaar is bespreekbaar. Naast voldoende beweging is bijvoorbeeld speuren zeker een aanrader; wedden dat Sammy het super leuk gaat vinden (en een toppertje is)? Ze kent de basiscommando’s, loslopen is niet direct een optie vanwege haar gedrag naar soortgenoten, en is dol op een balletje apport. U ziet de uitdaging en u bent op zoek naar de liefde van uw leven? Kom kennismaken; graag op afspraak, u bent welkom!

sammy-35    sammy-12