Rox: gaat voor een nieuwe match!

 

Ras: Duitse Herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 15-11-2010
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja

Bijzonderheden:

Rox is een Duitse Herder, een teefje met geboortedatum: 15-11-2010. Als u nu denkt: ik heb haar eerder gezien, dan klopt dat helaas. Ze is geplaatst geweest bij vriendelijke mensen en 2 honden. De ene hond was geen probleem, met de andere was het vaak (bijna constant) ruzie, voornamelijk om balletjes maar met een beetje opwinding was het ook zonder speelgoed telkens raak. Tja, als je beide hoog gemotiveerd bent voor balbezit en snel in opwinding, dan kan dat een probleem zijn om het gezellig te houden. Met een verdrietig hart is ze terug naar het asiel gebracht…

De eerste eigenaar had een woning met een ruim buiten en daar leefde Rox samen met de andere hond, ook een Duitse Herder. ’s Nachts sliepen de honden lekker warm in de schuur. Zo’n anderhalf jaar geleden moest er verhuisd worden en zijn de honden naar iemand anders gegaan, in een soortgelijke situatie. De andere herder is helaas overleden en Rox bleef alleen achter. Met een baasje die door drukke werkzaamheden erg weinig thuis was, werd het leven best wel eenzaam, er moest een andere oplossing gevonden worden. Wat het meest opvalt is dat Rox maar 1 doel in het leven heeft en dat is de BAL (of iets anders om vast te houden). Neerleggen, verwachtingsvol kijken, baasje gooit bal, Rox haalt het op, wat haar betreft mag het eindeloos doorgaan. Als je iets verder kijkt naar dit schijnbaar vrolijke tafereel zie je dat het voor Rox ook een manier is om met stress om te gaan. Waar sommige honden gaan blaffen, zichzelf eindeloos likken, iets stuk maken, heeft zij “bedacht” om hiermee haar dagen te vullen en is het haar houvast geworden in het leven. Met wandelen buiten zie je haar zoeken naar iets om vast te houden, hoera, een oud blikje, ik heb een taak! Het wandelen op zich is wel te doen, het is duidelijk dat aangelijnd lopen een vrij nieuwe ervaring is. Van de basiscommando’s kent ze het ‘zit’commando, en ook ‘kom hier’ gaat redelijk. Samen met ‘naar je plaats’ (de vaste slaapplek in de schuur) is het zo’n beetje wat ze geleerd heeft.

Hoewel de bal op nummer 1, 2 en 3 staat is een voertje een aardige nummer 4 in haar motivatielijstje. Netjes een koekje aannemen is een oefenpuntje, we zijn aan het oefenen met ‘zachtjes’. Bezoek wordt blij ontvangen met blaffen en Rox gaat op zoek naar iets om te apporteren. Alleen thuis, nou ja buiten dan, is geen probleem, ze blijft ook keurig op het erf. De enkele keer dat Rox in huis is geweest, was ze best onzeker en wilde ze graag weer naar buiten. N.B. bij de laatste eigenaar leek ze toch wel nieuwsgierig te zijn naar een leven binnenshuis. Lastig in te schatten hoe het in een echt huiselijke setting zou gaan. Andere honden vindt ze of niet interessant en worden genegeerd, of vriendelijk begroet. Reageert een hond niet echt vriendelijk, dan laat ze de uitdaging zeker niet voorbij gaan en staat ze haar mannetje, pardon vrouwtje. Ze is wel te sturen, behalve dus in de nabijheid van BAL. Katten vindt ze fantastisch, om na te jagen. De omgang met kinderen is op zich geen probleem al gaat ze soms iets te enthousiast door de bocht waardoor kleine kindjes uit evenwicht raken. Dat heeft vooral te maken met de bekende BAL waardoor ze haar omgeving uit het oog verliest.

Wellicht is een soortgelijke setting de meest ideale plaatsing, lekker buiten, alleen dan wel met regelmatig de baas (bazin mag ook) thuis om niet te vereenzamen. Als huishond zal het een nieuw avontuur zijn maar niets is onmogelijk. Ze kan erg genieten van een knuffel en even 1 op 1 aandacht (als ze de fascinatie voor de BAL loslaat). Die momenten zijn nog niet zo lang maar ze zijn er wel. Komt u die momenten van aandacht uitbreiden? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!