Maxima: onzeker hondenmeisje

 

Ras: Mechelse herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 21-03-2013
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 17-12-2018: juist vanwege haar schrik van andere honden en haar reactie daarop zijn we in overleg met de dierenarts gestart met antidepressiva medicatie (prozac). Hoewel ze nog in de eerste periode zit, lijkt het voorzichtig een positieve uitwerking te hebben. Niet dat nu alles zonnig is maar het maakt het leven in het asiel iets beter te hanteren en het welzijn van Maxima, dat is het allerbelangrijkste. We houden u op de hoogte.

Maxima is een Mechelse herder, een teefje met geboortedatum: 21-03-2013. De reden van afstand had alles te maken met de privé omstandigheden van de eigenaar, maar gedragsmatig is er ook het een en ander te vertellen. Haar naam klinkt koninklijk maar eigenlijk wordt ze zelden voluit genoemd, Max of Maxie is meer gebruikelijk.

Volgens de informatie is haar leven begonnen als leuk, open puppie, druk in gedrag maar dat is niet echt bijzonder voor een werkhondenras. Toch is er ergens in de ontwikkeling een verdrietige kink in de kabel gekomen want wat we nu zien is een angstig hondje dat kan schrikken van haar eigen schaduw. We hebben haar eerst maar even ruim de tijd gegeven om aan ons team en de dagelijkse gang van zaken te wennen, iets dat ze inmiddels aardig onder de knie heeft. Om haar aan te lijnen is rust en vertrouwen nodig, gaat steeds beter. Ze kent de basiscommando’s en kan heel goed luisteren. En heb je haar vertrouwen, zit je in haar hart, dan is het ook een heerlijk knuffelhondje. Ieder onbekend mens maakt haar onzeker en angstig waardoor ze zich snel bedreigd voelt. Veiligheid en ruimte, het zijn belangrijke voorwaarden voor een prettig samenleven.

Ondanks dat ze samenwoonde met nog 2 honden (een reu en een teef) zijn andere honden een no-go voor Maxima. Het roept veel onzekerheid op dat ze compenseert met uitvallen en indien dat niet mogelijk is, omgericht gedrag. Dat wil zeggen dat als ze de uitval naar voren niet kan uitvoeren, het gedrag richt op hetgeen wat dichtbij is. Geen handig gedrag, niet voor Maxima zelf en ook niet voor de eigenaar. Ook hier is veiligheid bieden van groot belang, moeilijke sitaties indien mogelijk voorkomen en als 2e stap ander gedrag aanleren. U begrijpt dat een asielomgeving met heel veel andere honden dichtbij een verre van ideale situatie is…

Met dit verhaal heeft u vast al de conclusie getrokken dat Maxima geen goede match is in een gezin met kinderen, hoe gezellig ook, veel te veel prikkels en drukte. In de oude situatie was ze katten in huis gewend, in een nieuwe omgeving is het belangrijk om het rustig op te bouwen maar zeker niet onmogelijk. Alleen thuis is geen probleem. Hoewel er meerdere honden waren, is ze ook wel echt alleen thuis geweest, ging goed. Uw huis en eigendommen worden bewaakt, en ze zal zeker aanslaan als er gevaar dreigt. Het mag dan niet uit dapperheid zijn, een inbreker kan het er beter niet op wagen.

Heeft u de kennis, geduld en vooral liefdevol doorzettingsvermogen om Maxima weer de vreugde van het leven te laten ervaren? We geven u graag alle informatie. Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!