Dushi: zwarte schoonheid met handleiding

 

Ras: Mechelse Herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 13-04-2011
Gecastreerd: onbekend
Kan met andere dieren:  zie info

Bijzonderheden:

Update: zaterdag 28 april 2018 was een spannende dag voor onze langzittende honden Dushi en Sammy: een dagje speuren in Ruinerwold bij Stichting Re-Trail. In de week daarvoor waren we al druk geweest met de voorbereidingen: zou Dushi in een bench in de auto gaan? Check. Sammy ook? Check. Tuig op maat, lange lijnen mee en natuurlijk heel veel lekkere voertjes, tijd voor actie!

Waarom speuren? Het geeft onzekere honden zelfvertrouwen. Het is een goede uitlaatklep voor energie (en energie hebben ze). Het verlaagd stress en heel belangrijk, het maakt honden blij 

Voor Dushi was het de eerste keer en ze deed het geweldig! In het begin even aftasten, zeker omdat ze niet altijd even makkelijk is met onbekende mensen en we behalve de begeleiding en sporenloper ook rtv drenthe mee hadden voor een reportage (het nieuwsitem is al gedeeld hier op facebook, zie zaterdag 28 april). Tussendoor even gek doen met een grote stok en na hard werken lekker afkoelen in de sloot.

Sammy heeft vorig jaar al een beetje ervaring opgedaan tijdens een workshop speuren en liet zien dat ze nog steeds een toppertje is! Keurig het spoor uitwerken, met zoveel overgave dat het hard werken was om haar bij te houden. Wachten is sowieso niet Sammy’s sterke punt 

Omdat re-trail specifiek bedoeld is voor honden die herplaatst moeten worden, via een asiel of herplaatsorganisatie en men bekend is met honden met een verhaal houdt iedereen rekening met elkaar, voldoende afstand etc. Zo hier en daar gaven de honden ons toch zeker een uitdaging maar het is goed gegaan. Weet u dat Stichting Re-Trail Dogs dit kosteloos mogelijk maakt? www.re-traildogs.nl De honden hebben genoten en wij ook! 

     

Let op: nieuwe tekst!

14945-dushiDushi is een zwarte Mechelse herder, een teefje met geboortedatum: 13-04-2011. In verband met heel verdrietige omstandigheden van de eigenaar is ze in het asiel gekomen en op zoek naar een nieuwe eigenaar. Voorwaarde: moet in bezit van B.A.L. zijn!

Voor Dushi is het leven niet leuk zonder bal. Heerlijk om mee rond te sjouwen, om te apporteren eindeloos en ook als de situatie een beetje spannend is, is het een prima afleiding. De liefde voor de bal heeft ook een paar nadelen: soms vindt ze het nodig om de bal te beschermen tegen inmenging van andere honden en ook zomaar de bal afnemen is lang niet altijd mogelijk. Ook iets om rekening mee te houden: als kinderen in de buurt een eigen balspel spelen, is het verstandiger om Dushi even aan te lijnen. In huis zomaar een kluifje geven is een uitdaging aangezien ze het kan gaan beschermen. Bezit is zeg maar een dingetje…

Ondanks al dat stoere gedoe is het geen zelfverzekerde hond, ze heeft een onzeker kantje. Wel heeft ze geleerd dat een grote mond succes kan hebben en heeft ze de neiging om alles te willen bepalen. Het is belangrijk dat ze een baasje vindt die daarmee weet om te gaan en haar positief kan begeleiden. Ze vindt het kennelleven echt niet leuk, houdt niet echt van andere honden en wil het liefst een mens (twee mogen ook) waarvoor ze door het vuur kan gaan. De omgang met andere honden buitenshuis is wisselend, ze kan getriggerd uitvallen maar ze kan ook soortgenoten negeren en/of gezellig spelen. Ook hier kunt u als eigenaar een belangrijke maatgever zijn en zorgen dat de wandelingen een feestje zijn. Samenwonen met katten is een minder goed idee, niet zo ontspannend voor de kat(ten) in kwestie, en misschien ook niet helemaal veilig. Dushi is geen omgeving met kinderen gewend en gezien haar gedrag is dat ook geen optie. Wat niet zo goed bekend is, is of ze alleen thuis kan zijn. Met een rustige opbouw en voldoende beweging verwachten we geen problemen…

Met bezoek ontvangen is het belangrijk om sturing te geven en de situatie te managen. Niet altijd mag iedereen zomaar binnenkomen, tenminste niet wat Dushi betreft. Het is natuurlijk prima aan te leren dat ze dan op haar veilige plaats gaat liggen, alleen vraagt dat wel extra inzet van een nieuw baasje.

14945-dushi-161Bij de gedragstest en in het dagelijks contact viel op dat ze soms plots naar haar zijflank keek, bij betasten leek het pijnlijk. Nu kan zulk gedrag ook iets te maken hebben met angst of onzekerheid dus is er een beetje tijd voorbij gegaan om te ontdekken wat de reden van het gedrag is. Röntgenfoto’s gaven duidelijkheid: Dushi haar linker heup is niet helemaal in orde en ze heeft spondylose. Dat laatste verklaart voor een deel haar gedrag. Het advies is een enigszins aangepaste levenswijze, zo is traplopen niet aan te raden, is ongebreideld balletje gooien geen goed idee en heeft ze dagelijks pijnstilling nodig: Previcox 225 mg 1 tablet per dag. Ook krijgt ze dieetvoeding Hills J/D. Een prognose is moeilijk te geven, momenteel doet ze het redelijk goed.

Heeft u voldoende kennis in huis om Dushi te begeleiden en een gelukkig leven te laten leiden? Wilt u meer weten of haar medische situatie? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!