Benson: leuke hond met probleempje…

Ras: Border Collie
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 12-01-2016
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 12-05-2017: Benson is vandaag gecastreerd…

dsc_0177Benson is een driekleur Border Collie (het is een beetje zoeken maar hij heeft ook bruin bij het overheersende zwart-wit), het is een reu met geboortedatum: 12-01-2016. Gezegend met 2 kleuren ogen: aan de witte kant bruin en aan de zwarte kant blauw (odd-eyed). Met een stevig verhaal voor afstand gekomen, nu na een week observatie en test is het tijd om hem voor te stellen. Eigenlijk best sneu, via internet koop je je 1e eigen hond, jong en actief met nog een heel leven om samen te delen. Hij stond te koop omdat het samenwonen met andere honden (naar alle waarschijnlijkheid reuen) niet van een leien dakje ging. Dat was bij zijn nieuwe eigenaar geen probleem als single hond, wel bleek al snel een ander issue…

dsc_0163In besloten ruimten, binnenshuis, in de auto enz., heeft Benson bijzonder gedrag dat begint met grommen, harder grommen en wat escaleert in een aantal blafjes. Hij kan daarbij ook uitvallen (happen). Hoewel de info geen duidelijke aanleiding leek te geven waardoor er gedacht werd aan een medische oorzaak, hebben observaties laten zien dat Benson het gedrag heel bewust inzet. Een medische oorzaak lijkt uitgesloten. Het valt onder de noemer ‘aandachteisend gedrag’. De trigger kan een gesloten deur zijn, een geluid wat hij hoort, iets dat buiten gebeurt. Kortom, alles waarbij hij vindt dat hij iets moet regelen. Ook zoekt hij regelmatig oogcontact en bij direct aankijken is dat zeker ook een aanleiding om het gedrag in te zetten. Correctie in de vorm van ‘nee’ lijkt het gedrag aan te scherpen, geen goede manier dus. Negeren is een optie. Duidelijk heeft hij veel succes gehad met zijn gedrag en negeren zal het gedrag eerst verergeren. Alsof hij wil zeggen: hallo, hoor je me niet? Ben ik niet duidelijk of zo? Bovendien is negeren geen enkele vorm van contact maken, niet aankijken, niets tegen zeggen, voor ons mensen best heel lastig. In een sessie is geoefend met de ruimte verlaten zodra het gedrag wordt ingezet. De tijd was tekort om er echt conclusies aan te verbinden maar de intensiteit leek af te nemen. Onnodig om te zeggen dat het een project is…

dsc_0132-2Naast dit serieuze verhaal is er ook veel leuks te melden: Benson is een slimmerd. Samenwerken moet hij nog even leren, hij is erg met zichzelf bezig. Daarnaast heeft hij duidelijk last van zijn hormonen, elk plasje wordt uitvoerig besnuffeld, teefjes hebben zijn hart gestolen. Met reuen zien we een hoge houding en hij gaat een conflict zeker niet uit de weg. Ook hier valt dus nog wel het een en ander bij te sturen. Zijn algemene kennis van basiscommando’s is minimaal, zit is bekend, af met handgebaar en zonder afleiding gaat redelijk en kom hier is net wat zijn interesse heeft. Is het daar leuker dan hier, dan heeft hier komen even geen prioriteit. Een voertje vindt hij wel prettig maar is niet super enthousiast, een balletje is leuk maar ook niet geweldig. Heel belangrijk om te weten: Benson heeft indrukwekkend voerbaknijd, d.w.z. in huis. In de kennel laat hij het ook duidelijk zien. Buiten tijdens de test was het toch verbazingwekkend geen probleem. In zijn entboekje staat schoonheidsfoutje, is understatement: hij heeft een behoorlijke bovenbeet, d.w.z. zijn onderkaak is korter dan zijn bovenkaak. Gelukkig heeft hij daar geen last van, eten gaat hem prima af.

dsc_0126Katten behoren niet tot zijn repertoire, fixeren, grommen, uitvallen, nee het was maar goed dat er een stevig hek tussen Benson en asielkat Rocco zat. Netjes meelopen aan de lijn is een oefenpuntje, niet trekken pakt hij snel op als je zelf heel consequent bent: strakke lijn = niet verder lopen, slappe lijn = verder wandelen. Het lijkt een voordeel, een slimme hond maar het kan ook tegen je werken. Een poosje alleen thuis is geen probleem. Het is een zelfverzekerde hond, snel relaxt in nieuwe omgeving. Dat hij graag in de weg ligt, betekent ook dat hij grenzen opzoekt, controle wil houden. Zijn nieuwe eigenaar zal naast een stukje kennis van hondengedrag, lichaamstaal en leervormen duidelijk en consequent met hem moeten omgaan, firm but gentle. Niet met correcties maar op basis van samenwerking en vertrouwen. Vergeet niet te genieten want zo’n blij hoofd als hij buiten lekker aan de wandel is, is wel super goed voor je humeur!

dsc_0139-2

dsc_0181Moeten we nog zeggen dat Border Collies van oorsprong en vaak ook nog heden ten dage werkhonden zijn en dat hij dus niet geschikt is voor 3x daags een blokje om en gezellig samen op de bank? Wandelen, hondentraining, als u maar ergens voor gaat, samen plezier staat voorop. Volgens de informatie zou hij onwennig (angstig) naar schapen zijn, valt buiten onze testmogelijkheden. Hoewel hij oorspronkelijk uit een situatie met kinderen komt en we ook wel geloven dat hij goed met kinderen overweg kan (gedragstest) is het natuurlijk de vraag in hoeverre dat verstandig is gezien zijn gedrag in huis?

dsc_0118-2

 

 

Meer weten? Kennismaken? Alleen op afspraak. U bent welkom!

Sponsoren