Yuma: joehoe, hier ben ik

 

Ras: Mechelse herder
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 24-04-2018
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Yuma is een atletisch gebouwde Mechelse herder, een reu met geboortedatum: 24-04-2018. Afkomstig van een boerderij, opgegroeid in een stal, met erfhonden als ouders heeft hij helaas de eerste levensweken niet de beste start gehad in socialisatie. In huis niet direct een probleem, de prikkels buitenshuis waren duidelijk minder bekend voor hem. Wel was de slimmerd binnen no-time zindelijk.

In de loop der tijd ontwikkelde Yuma gedrag wat op zijn minst als ‘lastig’ werd ervaren. Lastig voor mensen, dat zeker, maar ook lastig voor de hond zelf want dat uitvallen en geblaf naar andere honden doet hij niet omdat hij het leuk vindt maar uit onzekerheid. Gesteund door zijn hormonale ontwikkeling maar in basis nog steeds angstig laat Yuma duidelijk ambivalent gedrag zien. Eigenlijk heeft hij geen idee hoe hij zich wel moet gedragen en is hij als een grote kleuter de weg kwijt. Correcties hebben het gedrag doen toenemen, met een andere (positieve) omgang is zeker resultaat te bereiken. Daarbij is Yuma dol op voertjes, een heel handig beloningsmiddel. Een balletje apporteren, daarvoor heeft hij (nog) geen aandacht, hij is zo met de omgeving bezig dat er weinig ruimte is voor andere zaken.

In de eerste kennismaking reageert hij gespannen, bent u veilig of bent u dat niet? Blijkt dat u oké bent, dan geeft hij zijn vertrouwen en vindt hij aaien en een knuffelmomentje helemaal prima. Aandachtspunt is wel dat hij zich vervolgens zo gesteund voelt door de aanwezigheid van zijn mens dat hij andere mensen op afstand wil houden. Ook hier is de onderliggende emotie onzekerheid en moet Yuma leren dat het ook oké is als hij zich niet overal mee bemoeit. Kennis en inzicht hondentaal is dus een voorwaarde. Gewend aan een huishouden met kinderen liet hij in de gedragstest ook vriendelijk gedrag naar de testpop zien. Of het verstandig is om hem in een gezin met jonge kinderen te plaatsen? Ons advies zou het niet zijn, met name omdat Yuma veel begeleiding vraagt en ook nog volop in ontwikkeling is…

Een paar uurtjes alleen thuis is geen probleem, zo leert de informatie. Ook is hij een bench gewend. Zijn kennis van basiscommando’s vraagt nog wat aandacht, hij kan zit, af met een voertje en zet u schrap want hij trekt behoorlijk. Vanwege zijn gedrag naar andere honden zelden los van de lijn geweest. Geen plaatsing bij katten. Mee in de auto gaat goed. Stap 1: aandacht! Aandacht van Yuma voor zijn mens(en) om precies te zijn. Zonder aandacht kun je hem niets leren en als hij eenmaal in zijn ‘ik blaf maar een eind heen stadium’ zit, rest maar één optie: hem uit de situatie halen en opnieuw beginnen. Vandaar is the sky the limit want slim is hij wel, als zijn stressniveau hem niet in de weg zit. Speuren zou een perfecte bezigheid voor hem kunnen zijn.

Bent u begaan met zijn lot en ziet u de uitdaging? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!