Tjinta: mix met mogelijkheden

Ras: Kruising
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 16-06-2014
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

15070-tjinta-12Tjinta is een leuke! kruising, een gecastreerd teefje met geboortedatum: 16-06-2014. Volgens de informatie was haar vader een Bullmastiff en haar moeder een kruising Am. Staffordshire Terrier/ Herder. Met recht een mix, niet alleen qua uiterlijk, ook qua eigenschappen. Reden van afstand is net als Tjinta zelf een mix van persoonlijke omstandigheden en een stevige ruzie met de andere teef in huis. Vooropgesteld: 2 teven kán heel erg goed gaan maar als het fout gaat, is het ook heel erg fout. En in dit geval ging het echt fout. Misschien niet helemaal onlogisch als je het verhaal terug redeneert: vorig jaar augustus veranderde er veel in de privé situatie van de eigenaren, in diezelfde periode werd de andere teef gecastreerd (Tjinta was al eerder gecastreerd). Beide dames waren een min of meer vergelijkbare kruising en ook in leeftijd was er niet heel veel verschil. Het evenwicht was weg, er ontstond ruzie waar niemand gelukkig van werd met als resultaat dat er een verdrietige keus gemaakt moest worden.

15070-tjinta-19Betekent bovenstaande dat Tjinta niet met andere honden kan? Nee, gelukkig niet. Het is niet verstandig om haar samen met een andere hond te plaatsen, zeker niet met een teef. Misschien zou een stabiele sociale reu wel kunnen werken, maar liever als single hond. In het contact met soortgenoten zien we spanningsignalen bij Tjinta, soms overduidelijk spelboog en spelen, soms ook fixeren, wegkijken of negeren. Aan de nieuwe eigenaar de taak om a. de hond te ‘lezen’ en b. daar op een goede manier mee om te gaan. Ook als spel te hard gaat en eigenlijk geen leuk spel meer is, is het goed om het te stoppen. Het moet voor beide partijen positief zijn.

Overige diersoorten zijn niet veilig om samen met Tjinta te houden, dat geld voor katten, kippen, konijnen enz. Ze vindt het heerlijk om te snuffelen, een balletje apport te doen (hoewel apport een groot woord is, Tjinta gaat er vol enthousiast achter aan, terugbrengen en loslaten vraagt nog een beetje oefening). Ze kan keurig zitten op commando, af lijkt onbekend en kom hier is matig, de omgeving was duidelijk meer interessant. Kinderen in huis is ze niet direct gewend, een enkele keer visite ging wel netjes. Vanuit de gedragstest is het advies vanaf een leeftijd 10-12 jaar. Onbekende mensen worden erg blij begroet, ze wil graag aandacht en zorgt er zelf voor dat in het middelpunt staat.

15070-ttjinta-20Een poosje alleen thuis is ze niet echt gewend, ja vroeger maar de laatste tijd was er meestal iemand thuis en/of de andere hond was er. Met een rustige opbouw, niet te lang te veel te vaak, moet het geen probleem zijn. Ze is wel waaks, met name in de avonduren.

U bent op zoek naar een hondenvriendin voor het leven om samen een band van vriendschap te vormen en sportief door het leven te gaan? Stop met zoeken, u heeft haar gevonden. Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!

 

 

 

Sponsoren