Tess: het leven moet leuk zijn toch?

Ras: Drentse Patrijshond – Cesky Fousek
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 29-12-2013
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 28-05-2017: zo af en toe gaat Tess mee wandelen, heerlijk even 1 op 1 aandacht van een dierverzorger of vrijwilliger. Sommige dingen vindt ze nog een beetje spannend maar eigenlijk gaat het super goed! Zeker voor een hondje wat eigenlijk de laatste jaren niet van het erf af is geweest, echt heel knap. Laat u dus niet afschrikken, de toekomst ligt open…

 

 

15088-tess-2-2Tess is een bijzondere kruising: Drentse Patrijshond x Cesky Fousek komt vast niet heel vaak voor. Het is een gecastreerd teefje met geboortedatum: 29-12-2013. Samen met haar zusje als pup in huis gekomen en vanaf dag 1 had men het gevoel dat Tess ‘anders’ was. Het anders zijn is ook te omschrijven als een onzeker hondje. Ze zoekt veel steun en kan daarin ook best een beetje dwingend zijn. Best een kunst om haar meer vertrouwen te geven en tegelijkertijd het eisende gedrag niet te belonen. Deze ogenschijnlijke tegenstelling is ook de achterliggende reden van het minder gewenste gedrag én reden van afstand. Op eigen territorium ben je altijd meer dapper dan buiten je comfort zone, geldt voor ons mensen ook. Langs lopende mensen en kinderen die willen aaien bij het hek vindt ze spannend maar juist omdat het precies op de erfgrens is (of in huis), durfde ze wel uit te vallen. Iets dat door veel mensen vanzelfsprekend niet wordt gewaardeerd. Het gedrag is begonnen met een maand of 7-8, puberteit, en is langzaam uit de hand gelopen, er kwamen klachten en zie daar de reden van afstand.

15088-tess-12Triest om te zien dat deze mooie hond zo angstig in het leven staat. Tijdens de test zien we bij de meeste onderdelen de staart behoorlijk laag en is alles wat naar haar toe komt reden om geen contact te maken. Tess is veel ruimte om het huis gewend en natuurlijk de gezelligheid van haar zus, het leven buiten is eigenlijk nog niet ontdekt. Werk aan de winkel dus. Qua basiscommando’s is de kennis beperkt, zit gaat redelijk, kom hier is matig en eigenlijk niet betrouwbaar aanwezig, de rest is onbekend. Het jachthondenbloed laat zich niet verloochenen, is ze los van de lijn en zijn er verleidelijke geurtjes dan is er het risico van stropen. Behalve haar zus heeft ze weinig ervaring met andere honden, even kort snuffelen maar meestal negeren is haar tactiek om contacten uit de weg te gaan. Met katten geeft de info najagen aan, tijdens de test was er te veel stress om überhaupt een reactie te geven.

Tess is geen hond voor een gezin met kinderen, ze heeft volwassen begeleiding nodig om te leren dat het leven veilig is en ook erg leuk kan zijn. Een poosje alleen thuis zou moeten kunnen met de kanttekening dat ze wel altijd samen met zus gewend is en dat het rustig opgebouwd moet worden in een nieuwe omgeving. Durft u de uitdaging aan om dit hondje een fijn hondenleven te bieden? Ze is de moeite waard. Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!