Rox: gaan we spelen?

 

Ras: Duitse Herder
Geslacht: Teef
Geboortedatum: 15-11-2010
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: ja

Bijzonderheden:

Rox is een Duitse Herder, een teefje met geboortedatum: 15-11-2010. Als pup in huis gekomen, of eigenlijk niet echt in huis. De eerste eigenaar had een woning met ruim buiten en daar leefde Rox samen met de andere hond, ook een Duitse Herder. ’s Nachts sliepen de honden lekker warm in de schuur. Zo’n anderhalf jaar geleden moest er verhuisd worden en zijn de honden naar iemand anders gegaan, eigenlijk in eenzelfde situatie. De andere herder is helaas overleden en Rox bleef alleen achter. Als je dan als baasje ook nog eens vrijwel niet thuis bent door drukke werkzaamheden wordt het leven als hond best eenzaam, er moest een andere oplossing komen. Niemand in de omgeving kon of wilde deze hond een warm mandje bieden en zo is ze in het asiel gekomen.

Wat het meest opvalt is dat Rox maar 1 doel in het leven heeft en dat is de BAL (of iets anders om vast te houden). Neerleggen, verwachtingsvol kijken, baasje gooit bal, zij haalt het op, wat haar betreft mag het eindeloos doorgaan. Als je iets verder kijkt naar dit schijnbaar vrolijke tafereel zie je dat het voor Rox ook een manier is om met stress om te gaan. Waar sommige honden gaan blaffen, zichzelf eindeloos likken, iets stuk maken, heeft zij ‘bedacht’ om hiermee haar dagen te vullen en is het haar houvast geworden in het leven. Met wandelen buiten zie je haar zoeken naar iets om vast te houden, hoera een oud blikje, ik heb een taak! Het wandelen op zich is wel te doen, het is duidelijk dat aangelijnd lopen een vrijwel nieuwe ervaring is. Van de basiscommando’s kent ze het woordje zit, ze gaat dan keurig en vlot zitten, en ook kom hier gaat redelijk. Samen met naar je plaats (de vaste slaapplek in de schuur) is dit zo’n beetje wat ze geleerd heeft.

Hoewel de bal op  nummer 1, 2 en 3 staat is een voertje een aardige nummer 4 in haar motivatielijstje. Netjes een koekje aannemen is een oefenpuntje, we zijn aan het oefenen met ‘zachtjes’. Bezoek wordt blij ontvangen met blaffen en Rox gaat op zoek naar iets om te apporteren, misschien wil hij of zij wel een spelletje doen. Alleen thuis, nou ja buiten dan, is geen probleem, ze blijft ook keurig op het erf. De enkele keer dat Rox in huis is geweest was ze best onzeker en wilde ze eigenlijk weer graag naar buiten. Lastig in te schatten hoe dat in een huiselijke setting zou gaan. Andere honden vindt ze of niet echt interessant en worden genegeerd, of vriendelijk begroet. Reageert een hond niet echt vriendelijk naar haar, dan staat ze haar mannetje, pardon vrouwtje, en gaat ze een uitdaging niet uit de weg. Wel goed te sturen. Katten vindt ze fantastisch, om na te jagen. De omgang met kinderen is op zich geen probleem, oké ze gaat soms iets te enthousiast door de bocht waardoor kleine kindjes uit evenwicht raken maar eigenlijk heeft dat vooral te maken met die bekende BAL waardoor ze haar omgeving uit het oog verliest.

Eigenlijk zou een soortgelijke omgeving de meest ideale plaatsing zijn, lekker buiten, alleen dan wel met regelmatig de baas (bazin mag ook) thuis. Als huishond zal het zeker een nieuw avontuur voor Rox zijn maar niets is onmogelijk. Ze kan erg genieten van een knuffel en even 1 op 1 aandacht (als ze de fascinatie voor de BAL loslaat). Die momenten zijn kort maar ze zijn er wel. Komt u die warme momenten uitbreiden? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!