Miks: let me tell you a story…

Ras: Kruising Groot
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 04-04-2015
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren:  ja

Bijzonderheden:

Update 06 mei 2017: workshop praktijkspeuren door Nella Mastenbroek (Speurtraining Friesland/ Re-trail Dogs), georganiseerd door Hondenschool King Coaching, locatie: Hargen. Miks was één van de bofferds die mee mochten doen. Geweldig om te zien, in volle overtuiging aan het werk. Nog mooier was de lastige kruising waar hij als extraatje ook nog eens afleidingen kreeg in de vorm van wandelaars en een andere hond. En Miks? Die deed waar hij voor gekomen was. De kruising helemaal zelfstandig uitwerken en zijn vermiste vinden. Super knap maar of veel begrepen heeft van ons gejuich? 

Een paar foto’s ter illustratie:

20170506-rl161506  20170506-rl161537

20170506-rl161659  20170506-rl161771

20170506-rl161776  20170506-rl161804

Belangrijk: kort na plaatsing kregen we heel naar nieuws: in zijn nieuwe thuis was er een bijtincident geweest met een bevriend persoon die kwam kennismaken. Goed uitvragen maakt duidelijk waar het probleem zit, nl.  in huis. Kennismaken met nieuwe mensen buiten is geen probleem, weinig stress, geen spanning, gewoon gezellig. Binnenshuis is het een heel ander verhaal! Dan toont hij spanning en stress signalen, inclusief opspringen en kwispelen (iets dat voor veel mensen verwarrend overkomt), grommen en ja dus ook bijten. De hond compleet negeren, niet aankijken, neemt een groot deel van de spanning weg waarna een korte tijd later wel kennisgemaakt kan worden. Miks is kampioen in lichaamstaal lezen, is de persoon in kwestie onzeker reageert hij onmiddellijk. Kinderen zijn duidelijk not done, angstsignalen, trillen. Binnenshuis heeft een negatieve associatie, hij voelt zich niet veilig en reageert dus heel anders dan in een neutrale omgeving buiten of elders. De nieuwe eigenaar moet ervaren zijn met hondengedrag en positieve training, het is de bedoeling dat het gedrag wordt omgetraind in gewenst gedrag. We geven u graag advies.

mix (11)Miks is een leuke kruising groot. Zijn vader was een Ierse Setter en zijn moeder een kruising Rottweiler/Friese Stabij. Het is een intacte reu met geboortedatum: 04-04-2015. Met 9 weken leeftijd in huis gekomen met de bedoeling van gezellige gezinskameraad. Keurig op training geweest, puppy en vervolg, niets leek een zonnige toekomst in de weg te staan. Tot groot verdriet van alle betrokkenen ging Miks ineens negatief reageren bij de kinderen in huis, het grommen werd happen, het vertrouwen was weg. Voor de eigenaren onverklaarbaar gedrag. Na observatie en de asielgedragstest hebben wij wel een verklaring maar daarover straks meer.

Met de controle-enting voor afstand werd door de dierenarts een flinke oorontsteking geconstateerd en zo kwam behalve het entboekje ook medicatie voor zijn oren mee. Na de eerste moeilijke dagen, zo’n asiel is altijd wennen, werd behandeling van oren zalven opgestart. Van een heel gezellige meewerkende hond zagen we hem in een flits veranderen naar een argwanende, gespannen hond, en ook controle of de oren oké waren was niet eenvoudig te realiseren. Dan maar aan de pillen om de oorontsteking van binnenuit te bestrijden, het resultaat was matig. Met een relatief nieuw middel werd de strijd gewonnen en het verschil is wonderbaarlijk. Reageerde Miks de andere keren als zeer woeste hond, nu vond hij het niet geweldig maar liet hij het redelijk goed toe (met muilkorf, dat wel). Omdat een enkele keer een allergie zich uit als oorontsteking krijgt hij hypoallergene hondenbrokjes. Hij heeft zijn laatste behandeling gehad en is goedgekeurd voor plaatsing, eindelijk!

mix (29)Gezien zijn lange hangende oren blijft het een aandachtspuntje, iets waar een nieuw baasje rekening mee moet houden. Zijn gedrag naar kinderen heeft een duidelijke relatie met, laten we er een vakterm tegenaan gooien, pijngerelateerde agressie maar ook met leerervaring. Vanzelfsprekend zal Miks niet in een gezin met kinderen geplaatst worden. De bevindingen van de asielgedragstest zijn positief. Dankzij de lessen op de hondenschool en de inzet van de eigenaren luistert hij goed, zit, af, kom hier, het is allemaal geen probleem. Vond hij de 1e keer de bench in de dierentransportambulance spannend, de 2e keer sprong hij er gewoon blij in, whoppa gaan we iets leuks doen? (eh sorry, ritje dierenarts) Verbale beloning (goed zo, knappe knul), een voertje en/of een speeltje, Miks wordt er blij van, hij wil gewoon graag samen bezig zijn, en is slim.

mix (2)Andere honden zijn geen probleem, hij stelt zich keurig voor. Reageert de andere hond niet positief dan zij het zo en gaat hij gezellig iets anders doen. Zelfs katten zijn geen probleem. Een poosje alleen thuis is oké, natuurlijk wel rustig opbouwen in een nieuwe omgeving. Opvallend: in de kennel laat Miks verdedigend gedrag bij de voer- en waterbak zien, al is hij redelijk snel te overtuigen dat een hand in de buurt van zijn voerbak meer lekkers betekent in plaats van iets negatiefs. Buiten, tijdens de asielgedragstest, was er van een dergelijk gedrag niets te zien. Toch iets om in het achterhoofd te houden. Inmiddels weten we dat gedrag buiten een groot verschil heeft met gedrag binnen. Met een jachthond als voorouder is zijn behoefte aan beweging duidelijk, Miks gaat niet gelukkig worden met een leven als bankzitter. Heerlijk de natuur in, naast de fiets of lopend om daarna relaxt uit te rusten (bij een knapperend haardvuur, we zien het voor ons).

U heeft feeling met honden met een rugzakje, een positieve levenshouding en u wilt graag meer weten? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!

 

Sponsoren