Max: een bijzonder verhaal…

Ras: Border collie
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 10-12-2014
Gecastreerd: nee
Kan met andere dieren: zie info

Bijzonderheden:

Update 11-05-2018: een aantal collega’s zijn druk met het trainingsschema aan de gang. Een halsband omdoen gaat al heel goed, de clicker is bijna onder de knie en er wordt ook stapje voor stapje geborsteld. Het goede nieuws: Max blijft daarbij ontspannen!

  

Max is een bleu merle met wit Border collie, een reu met geboortedatum: 10-12-2014. Het is een heel verhaal, zijn historie én zijn toekomst maar we gaan proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. Leest u mee? Inmiddels heeft hij meerdere baasjes gehad, bij de laatste eigenaren is hij in huis gekomen zonder veel achtergrondinformatie maar mét probleemgevend gedrag. Grommen stond daarbij op de voorgrond, tot het escaleerde, Max uitviel en er schade ontstond. Gelukkig geen grote verwondingen maar natuurlijk wel een serieus signaal. In de dagelijkse omgang in het asiel en tijdens de gedragstest worden veel stress signalen zoals tongelen, verstarren enz. gezien en ja, ook het probleemgevend gedrag werd gesignaleerd. Weten wat een hond triggert, welke prikkel(s) aanzetten tot het gedrag, is het begin van de oplossing en dat begin vinden viel niet mee. Om die reden is extern hulp gezocht zodat er nu een rapport ligt waarmee we aan de slag kunnen, en de nieuwe eigenaar ook.

Een deel van het probleem heeft te maken met het aan- en aflijnen van Max, dat roept ontzettend veel spanning bij hem op. Heel goed mogelijk dat een niet passende omgang een traumatische ervaring heeft veroorzaakt. Een Border collie is – hoewel hij soms niet zo kan over komen – een gevoelige hond met soms complex gedrag wat toch wel speciale kennis en kunde vraagt. In het geval van Max betekent dat een te stevige correctie, en dat kan al een simpel nee zijn, dat je het vertrouwen kwijt bent en dat hij reageert met stress signalen en uitvallen. Aan de andere kant heeft hij ook sturing nodig omdat hij wel grenzen opzoekt. Het is dus belangrijk om op een duidelijke, niet bedreigende manier met hem om te gaan. Een harde hand is nooit een oplossing en zeker niet bij Max!!

Een ander deel van zijn probleemgedrag heeft te maken met het aangeboren talent van Border collies tot najagen, in dit geval het najagen van verkeer. Een natuurlijke eigenschap bedoeld voor bij de schapen, zo niet handig in onze huidige maatschappij. Zeker omdat het willen stoppen van het najagen van Max grote frustratie geeft en ook dan problemen ontstaan. Het is mogelijk dat (recreatief) werken bij de schapen helpt om zijn gedrag in goede banen te leiden. Kinderen geven teveel prikkels, opwinding, daarvoor is Max nog lang niet stabiel genoeg; we zijn voor hem op zoek naar een omgeving met 1 of 2 volwassen mensen, ervaring met het ras is daarbij belangrijk.

3x Daags een blokje om is absoluut niet voldoende voor Max, reken op 2 uur beweging per dag, bij voorkeur niet alleen wandelen en/of fietsen, ook mentale uitdaging is belangrijk. Hondensport, zoekspelletjes, apportspelletjes, denkspelletjes, alle vormen van samenwerking op een positieve manier dragen bij aan vertrouwen en puur hondengeluk. Net als aanlijnen geeft aaien en bijvoorbeeld borstelen veel spanning bij Max.

Pluspunten zijn er ook: zo is een poosje alleen thuis geen probleem. De eerste dagen zijn onwennig en piept hij soms. Eenmaal gewend gaat alles goed. Hij is keurig zindelijk. Buitenshuis veel en vaak hoog zijn poot optillen. Hij heeft een implantaat-castratie in januari 2018 gehad, Suprelorin, dat werkt ongeveer 6 maanden. De omgang met katten in huis is hij niet gewend, buiten gaat hij er graag achteraan.

Andere honden vindt hij in principe oké, beetje afhankelijk van de reactie van de andere hond wil hij spelen, negeert hij soortgenoten of demonstreert hij zijn reu-zijn door hoog zijn poot op te tillen. Hij is zeker te motiveren met een balletje maar ook met voertjes, iets waar we dankbaar gebruik van maken in de training. Zijn we op zoek naar een speld in de hooiberg? Het is maar aan wie u het vraagt. Max heeft met één van onze medewerkers een goed contact, zij begeleidt hem dan ook in de training. Je ziet dan een blije, ontspannen hond, een feestje om te zien. Met andere mensen is de omgang iets meer ingewikkeld, hoewel hij ook vorderingen laat zien.

Met probleemgevend gedrag is het altijd belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Voorafgaand aan het gedragsconsult zijn er röntgenfoto’s gemaakt van zijn halswervels: alles in orde! en van zijn heupen: matig. Dat wil zeggen niet helemaal 100% een perfecte uitslag maar ook niet zodanig dat hij medicatie nodig heeft. Wilt u meer informatie en/of kennismaken? Neem contact met ons op, u bent welkom!